Uppgift: Chippet i Google Pixel 7a är sämre än i Pixel 7 / 7 Pro

Google Pixel 7a

Google Pixel 7a är den senaste och hetaste mobiltelefonen i Pixel-serien just nu. En modell i mellanklassen med ett lägre pris än syskonmodellerna, men med samma Tensor G2-chip under skärmen.

Eller, nästan samma åtminstone, för det verkar som att Google har skruvat lite i tillverkningen av chippet. Och inte till det positiva hållet. Här är allt du måste veta om ”nya” Tensor G2 i Pixel 7a.

Det här nytt i senaste Tensor G2

I grunden är det exakt samma chip i Pixel 7a som i Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Så långt kan du vara säker på att alla funktioner och tekniker som behövs finns på plats. Inga konstigheter helt enkelt.

Det som skiljer sig är förpackningsmetoden. Sättet som alla transistorer huseras inuti det yttre skalet.

Med tidigare Pixel-telefoner valde Google att använda en proprietär förpackningsmetod som kallas ”FOPLP-PoP”. En teknik som Samsung äger och licensierar till Google.

While researching for one of the Google Pixel 8 articles I found something interesting: it turns out that the Pixel 7a uses a different, possibly slightly worse version of the Tensor G2 than the Pixel 7!

Pixel 7a har ett chip vars förpackningsmetod skiljer sig från hur FOPLP-PoP fungerar. Metoden heter ”IPOP” och den praktiska skillnaden är 1) att den ägs av Google och 2) hur chippet är ”kopplat” till resten av telefonen.

En liten ändring som har stor inverkan. Temperaturen ökar mycket snabbare och med sämre kylning finns risken att prestandan blir lägre då chippet potentiellt måste underklocka för att hålla temperaturen nere.

Google Pixel 7
Tensor G2 sitter i Pixel 7 och 7 Pro. Men den är snäppet vassare än i Pixel 7a enligt uppgift.

Därför ändrades Tensor G2 för Pixel 7a

Google har inte bekräftat några detaljer kring ”nya” Tensor G2. Men det finns några uppgifter som kan indikera varför bytet av tillverkningsmetod gjordes.

Twitter-kontot @Za-Raczke har undersökt nyheten och kommit fram till att det sannolikt handlar om pengar. Eller, mer specifikt att spara pengar då Google kan använda IPOP-metoden utan att betala något till Samsung.

I slutändan har Google bedömt att skillnaden i temperatur inte har tillräckligt hög inverkan på upplevelsen för att fortsätta använda FOPLP-PoP.

Notera att allt bara är spekulationer i skrivande stund. Innan vi har tydliga bevis eller officiella uppgifter från Google själva så finns bara tredjepartsinformation att rapportera just nu.

Så gjorde Google fel med Pixel 7a

Om uppgifterna om en varmare mobiltelefon som potentiellt minskar prestandan stämmer så betyder det att Google medvetet undanhållit den information från konsumenterna.

Ja, Pixel 7a använder ett Tensor G2-chip. Men om den inte är identisk med varianten i Pixel 7 och Pixel 7 Pro, så kan den inte likställas med de dyrare syskonmodellerna.

Google borde ha varit tydligare med den informationen enligt en del.

Vad vi tycker? Det beror helt på den praktiska skillnaden. Pratar vi marginell ändring så gör det mindre. Är det en större förändring så menar vi att Google borde påpekt det på något bra sätt.

Via AndroidCentral

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.