Uppdateringen KB4528760 kraschar Windows 10

microsoft windows 10 logo 2019

Microsoft har släppt en säkerhetsuppdatering till Windows 10 som gör att vissa datorer inte startar korrekt. Uppdateringen heter KB4528760 och är en del av Windows 10 Maj 2019 Update samt November 2019 Update. Här förklarar vi hur omfattande problemet är och vad du gör om datorn drabbas.


Vad har hänt?

Microsoft introducerade uppdateringen KB4528760 med två stora uppgraderingar – Maj och November 2019 Update – till Windows 10. På vissa konfigurationer fallerar uppdateringen att installeras korrekt. Det gör att vissa datorer inte kan starta normalt och även krascha Windows 10 med ett BSOD-meddelande.

Vilka drabbas av problem med KB4528760?

Det finns ingen officiell anledning som kommunicerats av Microsoft. En teori är att användare till de datorer som påverkas har avinstallerat Microsoft Connect-appen manuellt från Windows 10.

Microsoft Connect är en app som hanterar trådlös anslutning till bildskärmar. Exempelvis för att spegla innehållet på en mobiltelefon på datorskärmen. Det är oklart om det faktiskt är Connect-appen som är problemet, men det har åtminstone hintats vara så av en moderator på webbsajten Answer.com.

En annan teori på Reddit är att det har att göra med att vissa datorer använder AMD-processorer, mer specifikt Ryzen-varianterna.


Det är dock oklart exakt vad som gör att problemet uppstår just nu, så ta alla rykten och påståenden med en nypa salt.

Vad gör KB4528760 och varför måste jag ha uppdateringen?

KB4528760 är en uppdatering som löser en allvarlig sårbarhet i Windows 10. Uppdateringen löser mer specifikt sårbarheten CVE-2020-0601 som först identifierades av amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA.

Sårbarheten i fråga finns i WIndows CryptoAPI (Crypt32.dll) och gör att obehöriga kan använda falska säkerhetscertifikat för att installera skadlig kod under täckmantel som legitim mjukvara. Sårbarheten kan även användas för att vidare attackera anslutna nätverk till påverkade datorer.

Lästips: Tvingad uppgradering till Windows 10 November 2019 Update

NSA uppmärksammade sårbarheten och kontaktade Microsoft för en lösning. Och man vet att det är extra allvarligt när en myndighet som NSA öppet tillkännager en sårbarhet på det här sättet.

Det spekuleras kring att NSA initialt ville hålla sårbarheten hemlig för eget bruk, men att de upptäckte att andra, potentiellt statsfinansierade hackare utnyttjade sårbarheten och därmed tvingades be Microsoft fixa koden i fråga.

Jag har installerat KB4528760 – måste jag göra något?

microsoft update kb4528760 windows 10

Om du inte märker av några problem behöver du inte heller göra något. Det är som ovan nämnt bara specifika konfigurationer som verkar drabbas och har du märkt något hittills är sannolikheten liten att något kommer att hända. Givetvis är det bra att säkerhetskopiera alla viktiga filer i förebyggande syfte.

Märker du däremot att datorn inte fungerar korrekt med krascher och BSOD-skärm, eller att uppdatarten inte sker på normalt vis utan visar felmeddelanden så kan KB4528760 vara anledningen. I det fallet kan du pröva att starta om datorn i felsäkert läge och avinstallera KB4528760 manuellt.

  1. Gå till Program och funktioner > Därefter Visa installerade uppdateringar
  2. Högerklicka på KB4528760
  3. Välj Avinstallera
  4. Starta om datorn

Löste avinstallationen dina problem? Skriv en kommentar och berätta!