Uppdatera till iOS 12.0.1 – därför ska du göra det

apple-ios-12

Apple har släppt en uppdatering med iOS 12.0.1 – tre veckor efter att iOS 12 först släpptes. Det är en mindre uppdatering med små förbättringar och buggfixar.


Apple har haft några hektiska veckor efter att företaget lanserade iOS 12 till iPhone, iPad och iPod. Överlag ska det ha gått smidigt för de flesta, men det har inte varit helt utan utmaningar.

Många användare av nya iPhone XS och iPhone XS Max har rapporterat om svårigheter att ladda telefonerna via Lightning-kabel. Och det har inte varit helt optimalt att använda WiFi då telefonerna ofta valde det långsammare 2,4 GHz-bandet istället för 5 GHz.

Apple har tagit till sig av den kritik och de utmaningar som användarna rapporterat. Och med iOS 12.0.1 löser de en del av de absolut värsta svårigheterna.

Alla nyheter med iOS 12.0.1:

  • Buggfix: Löser ett problem där iPhone XS och iPhone XS Max inte laddade korrekt med Lightning-kabel.
  • Buggfix: Löser ett problem där iPhone XS och iPhone XS återanslöt till 2,4 GHz istället för 5 GHz med WiFi.
  • Optimering: Ändrade tillbaka placeringen av tangenten ”.?123” på iPad-tangentbordet på skärmen.
  • Buggfix: Löser ett problem med undertexter som ibland inte visades i vissa videoappar.
  • Buggfix: Löser ett problem med Bluetooth som inte alltid blev tillgänglig.

Med iOS 12.0.1 får du också två säkerhetsfixar. Enligt Apples säkerhetssida har iOS 12.0.1 löst säkerhetsrelaterade problem med VoiceOver och Quick Look.


Den första gjorde att någon som höll i en telefon, surfplatta eller iPod kunde se fotografier och kontakter direkt från låsskärmen. Den andra gjorde att delade saker kunde ses direkt från låsskärmen. Inte det värsta som kunde hänt alltså, men illa nog så klart.

Problem som iOS 12 inte löser

Vad iOS 12.0.1 däremot inte har löst är de problem med skärmen till iPhone X som rapporterats tidigare. Ett antal användare som uppgraderat sina iPhone X med iOS 12 säger att bildkvaliteten försämrats rejält med dålig kontrast, obalanserade färger och överexponerad svärta.

Inte heller problemet med att iOS 12 slår ihop två kontakter. Meddelanden som skickas från en kontakt kan helt oförklarligt hamna under namnet på en annan. Något som givetvis kan vara högst problematiskt.

Ett tredje problem som rapporterats är att högtalarna till iPhone XS och iPhone XS Max inte alltid fungerar korrekt. Vid vanliga samtal ska det inte vara några problem, men när telefonerna spelar upp andra ljud än vid samtal kan den övre högtalaren sluta fungera.

Uppdatera till iOS 12.0.1

Det är enkelt att uppdatera till iOS 12.0.1 och det finns ingen anledning för dig att vänta.

Du kan antingen gå via iTunes på datorn och ansluta mobiltelefon, surfplattan eller din iPad med en Lightning-kabel. Enklast är så klart att uppdatera direkt via enheten.

Gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

Ett tips är att göra en säkerhetskopiering via iTunes först. Sannolikheten att något skulle gå fel är liten, men vill du vara helt säker är en säkerhetskopiering värt tiden.