iPhone XS & iPhone XS Max laddar inte – nya problem för Apple

apple-iphone-xs-max

Vad har hänt: Mängder av användare med iPhone XS och iPhone XS Max rapporterar att deras mobiltelefoner inte laddar korrekt. Den trådlösa laddningen är felfri, men en vilande enhet med ansluten laddningskabel börjar ibland inte att ladda korrekt.

Problemet ser ut att vara utbrett och det handlar inte om enskilda telefoner. Kända YouTube-profilen Unbox Therapy gjorde ett test med nio iPhone-telefoner av senare modell, varav den ena var en iPhone X. I testet blev det tydligt att Apple har ett stort laddningsproblem att lösa.

När iPhone XS och iPhone XS Max är aktiva med en skärm som är igång, då laddar de utan problem. Laddningskabel registreras och batteriet fylls på. Men när de är vilande och skärmen är av, då är det precis som om Lightning-porten inte är aktiverad. Ingen laddning överhuvudtaget.

Unbox Therapy testar iPhone XS och iPhone XS Max.

För att telefonerna ska börja ladda från vilande krävs att användaren trycker snabbt två gånger på skärmen för att väcka enheten.

I ett antal fall rapporteras ett ännu värre scenario där inte ens en aktiverad skärm gör att laddningen påbörjar. Det betyder kort att du inte kan ladda din iPhone XS och iPhone XS Max med laddningskabel överhuvudtaget. Däremot ska trådlös laddning fungera som vanligt.

iPhone XS och iPhone XS Max kan låsa sig helt vid laddning

Ett litet antal enheter ska dessutom frysa helt direkt när man ansluter laddningskabeln. Det fungerar inte att dra ur kabeln, trycka på skärmen eller ens använda på/av-knappen.

Med hundratals kommentarer på det officiella Apple-forumet kan man undra hur laddningsproblemet undgått Apples hårda (eller icke-hårda?) kvalitetstestning. Har de verkligen gjort en så stor miss att de glömt kolla laddningen via kabel?

Sannolikt har Apple gjort alla kontroller som de brukar, så varför det krånglar återstår att se. Apple är förhoppningsvis uppmärksammad på problemen och kan med lite tur släppa en uppdatering till iOS som löser problematiken. Att det skulle vara ett hårdvarufel är inte sannolikt.

Frågor och svar om laddningsproblemet med iPhone XS och iPhone XS Max

Min iPhone är drabbad – vad ska jag göra?

Om du är drabbad finns inget mer att göra än att vänta på en lösning. När Apple identifierat problemet kommer troligtvis en uppdatering till iOS att skickas ut som löser det. Ett tips är att kontakta Apple och berätta om dina problem. Du kanske inte får hjälp direkt, men du bidrar till att tillverkaren blir upplyst om att något är fel.

Kan min iPhone ta skada av felet?

Vad man känner till idag så kan din iPhone inte ta skada av att laddningen inte fungerar korrekt. Det verkar som att Lightning-porten inte fungerar på rätt vis när telefonen vilar, vilket indikerar på ett mjukvarufel. Inte att något med laddningen är felaktigt.

Hur kan jag gå runt problemet med laddningskabeln?

Ladda trådlöst fungerar korrekt vad vi vet idag. Du kan alltså strunta i kabeln helt om du vill tills Apple hittar en lösning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.