Dålig 4G- och WiFi-prestanda med iPhone XS

apple-iphones-2018-xr-xs-max

En del användare av iPhone XS och iPhone XS rapporterar om dålig prestanda över 4G och WiFi. Det handlar både om problem med radiosignalen och låga överföringshastigheter.

Bli inte förvånad om din nya iPhone XS eller iPhone XS Max har sämre signalstyrka mot 4G och WiFi än din tidigare iPhone.

Det verkar nämligen som att de nya modellerna är något sämre på trådlösa anslutningar än exempelvis iPhone X. Åtminstone med 4G och WiFi, med 3G ska det inte vara några problem alls.

Intel-modem kan ställa till för 4G-anslutningen

Användare som jämfört signalstyrkan mellan iPhone XS och iPhone XS Max, och deras tidigare iPhone 8 eller iPhone X så är skillnaden markant. Och det kan finnas en relativt enkelt förklaring till varför.

Tidigare iPhone-modeller använder en kombination av radiokretsar från Intel och Qualcomm. de nya iPhone XS-modellerna använder bara Intel. Ändringen i radiomodem samt konstruktion på antennerna kan vara boven i dramat.


apple-iphone-xs-max

Föredrar 2,4 GHz framför 5 GHz med WiFi

När det kommer till WiFi-anslutningar verkar det som att båda nya iPhone-modellerna föredrar 2,4 GHz framför 5 GHz. Det kan vara anledningen till att signalstyrkan är sämre och överföringshastigheten lägre.

När webbsajten Macrumors jämför WiFi-anslutningen mellan en iPhone XS Max och en iPhone X är resultatet tydligt. Den nya modellen väljer 2,4 GHz medan iPhone X direkt går på 5 GHz.

Många routrar använder samma SSID, alltså namnet på det trådlösa nätverket, för både 2,4 och 5 GHz. Det gör det svårt att välja specifikt 5 GHz för iPhone-användare, och därmed går det inte att komma runt problemet den vägen.

Fyra antenner begränsar iPhone XS

Både iPhone XS och iPhone XS Max har fyra interna antenner. En av antennerna fungerar med samtliga radioband, en med alla utom ett fåtal frekvenser, och de två sista kan bara användas med frekvenser över 1 700 MHz.

På grund av sin konstruktion kan alla fyra inte användas samtidigt, bara en åt gången. Dessutom gör fyra inpressade antenner på så liten yta att signalförstärkningen blir väldigt begränsad.

Apple kan potentiellt ändra designen för antennerna i kommande enheter i iPhone XS-serien. Förbättringar där kräver helt nya telefoner, så befintliga användare kan inte dra nytta av framtida justeringar.

apple-ios-12

Uppdatering till iOS kan vara en lösning

Apple har alla möjligheter att uppdatera iOS så att telefonerna föredrar 5 GHz framför 2,4 GHz med WiFi. Det är den (relativt) enkla saken för Apple att lösa. Men sen då?

Det finns möjligheter för Apple att optimera hur antennerna och radiokretsen arbetar i telefonerna. Huruvida Apple faktiskt ser den senaste kritiken som ett större problem med iPhone XS och iPhone XS Max återstår att se.

Speciellt intressant är det när många samtidigt rapporterar betydligt bättre signalstyrka och överföringshastigheter än med tidigare modeller. Vi räknar med att Apple får det hett om öronen den kommande tiden – många lär vilja ha ett bra svar från företaget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.