Apple har släppt tvOS 12 – här är alla nyheter

Apple TV 4K

tvOS 12: Apple har släppt tvOS 12 med nya skärmsläckare, snabbare inloggning, stöd för Dolby Atmos och mer.

Med nya versionen tvOS 12 får fjärde och femte generationens Apple TV stora förbättringar. Lanseringen sker efter flera månaders intensivt beta-testande, och äntligen är uppdateringen redo att installeras på miljontals Apple TV-enheter världen över.

För att uppdatera till tvOS 12:

  1. Starta din Apple TV
  2. Navigera till System-inställningarna
  3. Välj Programuppdateringar
  4. Därefter Uppdatera programvara
  5. Vänta tills processen är klar

Svårare än så är det inte.

Alla nyheter med tvOS 12

Snabbare inloggning

Den här funktionen är specifikt framtagen för bredbands- och kabeltv-användare som har tillhörande appar och tjänster till Apple TV.

Med så kallade ”single sign-on” behöver du bara logga in till en tjänst en enda gång; alla appar på Apple TV som stöder samma inloggning blir automatiskt inloggade samtidigt.

Det låter smidigt, eller hur? Men tyvärr är snabbare inloggning reserverad för ”Charter Communications” i skrivande stund. Det betyder att stödet inte finns i Sverige just nu.

Dolby Atmos

Apple TV har äntligen stöd för ljudformatet Dolby Atmos. Det betyder att du med ett surroundsystem som också stöder Dolby Atmos får den bästa möjliga ljudkvaliteten från filmer idag.

Dolby Atmos gör att den som har högtalare i taket (eller uppåtriktade högtalare) får en djupare dimension av omslutande ljud. Exempelvis när det regnar eller en helikopter flyger förbi på filmen så känns det som att ljudet kommer ovanifrån i rummet.

Många filmer har stöd för Dolby Atmos idag, men stödet kommer med en rad krav som är tuffa.

Du måste ha ett surroundsystem som stöder ljudformatet, filmen eller serien likaså. Och så en mediaspelare (hej Apple TV) som kan avkoda formatet dessutom. Högtalarnas placering är också viktig eftersom felplacering kraftigt minskar effekten.

Skärmsläckare

Med tvOS 12 får du nya skärmsläckare med bilder på jorden; fotograferat från rymden. Närmare bestämt har fotografierna tagits från den internationella rymdstationen specifikt för Apple TV.

Andra nyheter i tvOS 12

Apple har även inkluderat en rad optimeringar och smarta lösningar som är av det mindre slaget.

Som automatiskt ifyllande av lösenord med hjälp av en iPhone. Fjärrkontrollen till Apple TV för iOS läggs automatiskt till på din iPhone eller iPad, och nu stöds hemautomatik med Control4, Crestron och Savant.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.