Apple har släppt Safari 12 till macOS Sierra och High Sierra

apple-safari-logo

Apple har släppt nya webbläsaren Safari 12 till macOS Sierra och High Sierra. Nya versionen har samma förbättringar och egenskaper som följer med Safari 12 för macOS Mojave.


Den nya versionen är rekommenderad för alla användare. Du kan uppdatera webbläsaren till den senaste versionen via Mac App Store.

Bland förbättringarna hittar vi bland annat stöd för att skapa och lagra starka, unika lösenord. Om du återanvänder lösenord på flera webbsajter kommer dessa att flaggas i webbläsaren för din kännedom.

Med Safari 12 följer även ett nytt integritetsskydd. Det hindrar webbsajter från att följa dig på internet via knappar från sociala nätverk; Facebook använder spårfunktionalitet i sina Gilla-knappar och inbäddade media. Detta är nu blockerat från start.

Om du använder tillägg i Safari som påverkar prestandan negativt kan webbläsaren stänga av dem automatiskt. Det minskar risken för onödig strömförbrukning om hårdvaran måste arbeta onödigt hårt pågrund av ett fallerande tillägg.


En mindre förbättring är att du nu kan se ikoner på webbsajter i webbläsarens tabbar.

Apple har även gjort en stor mängd optimeringar, säkerhetsfixar och allmänna buggfixar med Safari 12. Exakt vilka de är kan du läsa i det här officiella dokumentet från Apple.

Ska jag använda Safari 12?

Den stora frågan är huruvida du ska använda Safari 12 eller inte. I grunden är det ett utmärkt webbläsare som fungerar utmärkt till de allra flesta. Men bredvid konkurrenterna Google Chrome och Mozilla Firefox så finns få bra anledningar.

Google Chrome och Mozilla Firefox har betydligt fler smarta tillägg, är generellt snabbare och uppdateras mycket oftare. Safari är i sin tur tätare kopplade till Apples andra produkter; har du redan en Mac-dator, iPhone, iPad och andra Apple-prylar så finns bra synkroniseringsmöjligheter mellan dessa med Safari.

Men i övrigt är det sannolikt bättre att prova Chrome och Firefox istället. I grunden handlar det om personligt tycke och smak. Vad känns rätt för dig?