Nya Firefox renderar grafik med grafikkortet – blir mycket snabbare

Mozilla Firefox Logo

Firefox blir snabbare: Se upp Google Chrome, Microsoft Edge och Apple Safari. Mozilla har släppt en testversion av Firefox som använder grafikkortet i datorn för att öka prestandan. Rejält.


Även en dator med kraftfull processor kan ha problem med att visa stabila 60 bilder per sekund i webbläsaren. Exempelvis när du scrollar på en stor webbsida med en rörlig bakgrundsbild.

För det mesta lär det inte vara ett större problem. Inte ens för den som har en svagare dator. För de som stöter på begränsningen med processor blir det dock snabbt irriterande.

Mozilla har uppmärksammat problematiken kring ryckig och hackig visning under 60 bilder per sekund. Därför implementerar de en ny teknologi i webbläsaren Firefox som ska råda bot på problemet.


Med senaste Firefox Nightly-versionen kan webbläsaren använda den fulla kraften i datorns grafikkort.

Lösningen kallas ”WebRender” och den är automatiskt aktiverad på datorer med Windows 10 och som har grafikkort från Nvidia. För andra plattformar och med grafikkort från Intel eller AMD måste du själv aktivera WebRender i inställningarna.

WebRender är en del av Mozillas långsiktiga framtidstänk kring webbläsaren Firefox. Och lösningen har testats internt hos Mozilla i flera månader utan problem.

Vi tvivlar inte för en sekund på att nya Firefox blir en riktig höjdare när den färdiga versionen släpps. Vår rekommendation är att du inte provar Nightly-versionen, utan istället väntar på att Mozilla ska optimera klart webbläsaren och WebRender.

Om du ändå är nyfiken på WebRender och vill testa så kan du läsa mer om tekniken här, eller direkt ladda ner Firefox Nightly här.