TikTok begränsas till 60 minuter om dagen – om du är under 18 år

TikTok
Foto: Solen Feyissa, Unsplash

TikTok fortsätter att hålla sig i rampljuset efter den senaste tidens kontroverser. I ett nytt uttalande säger tjänsten att de begränsar alla användare som är under 18 år till att bara använda tjänsten i 60 minuter om dagen.

Summering av artikeln:
– Barn och ungdomar begränsas till att använda TikTok 60 minuter om dagen
– Funktionen kan stängas av delvis, men aldrig helt
– Barn under 13 år måste be en förälder/förmyndigare om mer tid när 60 minuter har passerat
– TikTok har uppdaterat familjefunktionen med nya säkerhetsfunktioner

Målet är att reducera användandet för de yngre användarna och önska välmåendet hos barn och ungdomar. Om timmen är förbrukad och den minderåriga användaren ändå vill fortsätta använda TikTok så kan appen låsas upp med en speciell kod.

Lästips: Så blir du lurad på TikTok – 5 värsta bluffarna / blåsningarna

Det går att avaktivera begränsningen, men inte utan att TikTok tänker påminna dig om att den existerar. Stängs funktionen av och tjänsten används i mer än 100 minuter varje dag så kommer appen att begära att en begränsning sätts trots allt.

TikTok
TikTok har kritiserats för att skicka data till Kina.

Även den som använder den barnanpassade varianten av TikTok – kallad ”TikTok for Younger Users” har samma begränsning som huvudappen. Här måste en förälder eller annan förmyndigare utöka användningstiden manuellt om barnet passerar en timmes användning.

Lästips: TikTok bekräftar att användardata visas i Kina

Nyheter till Family Pairing

De 60 minuter som gäller har valts utifrån forskningsmaterial som TikTok hämtat från ”Digital Wellness Lab” på barnsjukhuset i Boston.

Huruvida de nya ändringarna är en godhjärtad handling från TikToks sida för att minska riskerna för unga användare eller för att minska pressen från myndigherna i EU är inte klarlagt. Inte heller vet vi om det är påtryckningar från ett mycket internet-striktare Kina som ligger bakom förändringen.

En annan stor nyhet är att ”Family Pairing” har fått flera förbättringar.

Family Pairing är funktionen som gör att föräldrar kan ansluta barnens TikTok-konton till ett förmyndarkonto som används för att styra begränsningar kring barnens användande.

Bland annat är det möjligt att begränsa TikTok-appen till specifika dagar och tidpunkter. Det går att se hur länge ett barn har använt appen och vi kan äntligen begränsa aviseringarna så att de inte visas på barnens telefon mellan specifika tidpunkter.

En annan nyhet är att TikTok arbetar på förbättrade filter för barn. En förälder kan lägga till specifika ord och hashtaggar som exkluderas från sökresultatet för barnet. Det går inte heller att visa videor som har just de ord/hashtaggar som valts.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.