Skarpare videmed RTX Video Super Resolution

Nvidia Geforce RTX
Foto: casparrubin, Unsplash

Nvidia har släppt nya drivrutiner som ger oss funktionen ”RTX Video Super Resolution”. Om du har ett grafikkort ur serierna RTX 30XX eller 40XX så kan du installera de senaste drivrutinerna och aktivera funktionen direkt.

Vad RTX Video Super Resolution gör är att med artificiell intelligens analysera videor med låg upplösning för att göra dem bättre. Vad det betyder rent praktiskt är att videon skalas upp för att bli skarpare och funktionen tar även bort så kallade kompressionsartefakter.

Lästips: Nya drivrutiner från Nvidia ökar prestandan med DirectX 12

Bra att veta: Uppskalningen fungerar mellan 360p och 1440p med upp till 144 Hz.

Exempel på hur det fungerar med en visuell demonstration från Nvidia.

För att det ska fungera så måste du använda Nvidia Game Ready Driver (531.14) eller senare. Det krävs också att du har webbläsaren Google Chrome (110.0.5481.105+) eller Microsoft Edge (110.0.1587.56+) för att uppskalningen ska fungera.

Lästips: Nvidia: Användarnas fel att RTX 4090 börjar brinna

När du har installerat drivrutinerna och startat om datorn så är uppskalningen redo att använda. Så här gör du:

nvidia rtx video super resolution settings 2023

Aktivera RTX Videoförbättring

  1. Öppna Nvidia Kontrollpanel
  2. Gå till ”Justera videobildinställningar”
  3. Kryssa för ”Superupplösning” under ”RTX videoförbättring”
  4. Ställ in önskad effekt, från 1 till 4

Ju högre siffra desto högre effekt och bättre bild. Enligt Nvidia så ger 3 och 4 mest dramatisk effekt – och högst belastning på grafikkortet.

Ett tips är att välja 1 eller 2 om du har en bärbar dator eftersom det inte påverkar grafikkortet så mycket, vilket i sin tur betyder att du får längre batteritid.

Via Windowscentral

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.