Därför har din Samsung 8K TV så mörk bild (enkel fix)

samsung neo qled 2022 8k
Bild: Samsung

Om du köper en 8K TV från Samsung så kommer du garanterat att notera hur mörk bilden är direkt ur lådan. Du kanske tänker att det där inte alls ser ut som i butiken när samma TV hängde på väggen – då var den ju så ljusstark och lockande. Vad hände?

Anledningen till att bilden är så mörk har med EU:s regelverk för TV-apparater med 8K-upplösning (ja, det finns faktiskt regler för det). Reglerna säger att alla 8K-paneler och microLED-prylar som säljs från den 1 mars 2023 måste ha samma EEI som 4K-paneler.

Lästips: Nya Apple TV 4K med A15 Bionic är här (2022)

Vad det betyder i praktiken? Att energiförbrukningen för 8K och microLED inte får överstiga den för 4K enligt rådande Energy Efficiency Index (EEI). Det är så klart problematiskt för tillverkarna då 8K-paneler har fyra gånger så många pixlar som 4K-paneler och det krävs mer energi för att bildprocessen ska kunna göra sitt jobb, inte minst med uppskalningen av lägre videoupplösningar.

Apple HomePod 2nd Generation
Ett bra hembiosystem börjar med en schysst TV. Foto: Apple

Reglerna är så hårda att Samsung, LG, Sony och de andra tillverkarna måste hitta en lösning på problemet eller sluta sälja sina 8K-modeller inom EU.

Så vad har då allt ovan med att Samsungs 8K TV har så mörk panel att göra? Enkelt. Det är Samsungs lösning på EU:s krav – nämligen att sänka ljusstyrkan så mycket att EEI-värdet matchar en 4K-panel. Detta genom att använda ett speciellt lågenergiläge som är föraktiverat på alla 8K TV-modeller.

Lästips: Xiaomi Mi Box 4S Max – ny mediaspelare med Android TV / MIUI

Lågenergiläget går inte att ändra från användarens sida. Det är låsta inställningar så att ljusstyrkan alltid håller sig på en optimal nivå för att modellens EEI inte ska överstiga regelverkets krav. Det fina är så klart att användaren alltid kan aktivera normalläget som sparkar upp ljusstyrkan på panelen till en behaglig nivå.

Du läste rätt. Du kan enkelt ställa in ett normalläge i samma stund som TV:n är färdiginstallerad.

Via Techspot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.