Intel fixar anslutningsproblem med nätverkskort (I225/I226/Killer E3100)

Intel logo

Har din dator helt plötsligt börjar krångla med nätverksanslutningen? Kanske märker du att den tappar anslutningen till routern eller switchen med jämna mellanrum? Det är många som upplever knepigheter med nätverkskort från Intel just nu och om just din dator har en kabelanslutning till ett Intel-kort så kan du räkna med att vara drabbad.

Problem kan kopplas till en energibesparande funktion till nätverkskortet och det enklaste sättet att gå runt problemet är att stänga av funktionen helt. Det är enkelt att göra och du riskerar inte att förstöra något. Men viktigt att tänka på är att lösningen bara gäller ett litet antal Intel-baserade nätverkskort, så har du något annat kan du bortse från allt här under.

Nätverkskorten som är drabbade av problemet med tappad anslutning till router eller switch är modellerna Intel I226 och I225. Det gäller även Killer E3100 som är ett Intel-ägt nätverkskort för gamers.

För att temporärt lösa problemet med tappad anslutning så måste du stänga av funktionen Energy Efficient Ethernet (EEE) i 2,5 och 1 Gbps-läge i Windows. Det gör du enklast med de senaste drivrutinerna från Intel som fixar det hela åt dig.

Du kan ladda ner drivrutinerna för just ditt Intel-kort här:

Bäst är dock om du kollar med din moderkortstillverkare och ser om de har släppt nya drivrutiner. Vi vet att MSI har gjort det och fler kan/bör vara på gång.

Det har tidigare cirkulerat andra lösningar som påstås ha löst problemet för en del. Exempelvis att sänka bandbredden från den högsta på 2,5 Gbps till gigabithastighet, men det har varit långt ifrån säkert att det hjälpte och i värsta fall så återstår problemet samtidigt som hastigheten minskar i nätverket.

Intel arbetar just nu på en permanent lösning som ska fixa den bugg som ställer till det. När en ordentlig fix släpps återstår att se.

Via Tomshardware

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.