Nvidia: Användarnas fel att RTX 4090 börjar brinna

RTX 4090 burnt 12VHPWR
Foto: Reddit

Efter den senaste tidens kontroverser kring Geforce RTX 4090-serien och hur mängder av grafikkort börjat brinna så har Nvidia gått ut med ett officiellt uttalande om händelserna.

Och om vi ska tro den korta, men informativa, förklaringen till vad som hänt så är det användarnas fel att grafikkorten (mer specifikt strömkontakten) antingen börjar brinna eller kan smälta.

Our findings to date suggest that a common issue is that connectors are not fully plugged into the graphics card.

Nvidia

Nvidia säger att problemet uppstår när användaren inte ansluter adaptern 12VHPWR på rätt sätt, vilket betyder att kontakterna inte trycks ihop tillräckligt mycket utan lämnar en liten glipa.

Gamers Nexus går igenom allt du måste veta om RTX 4090, 12VHPWR och kontakter som smälter.

Lästips: Strömkontakt till RTX 4090 kan smälta eller brinna

Ett handhavandefel som Nvidia menar är helt användarens fel och inte deras. I skrivande stund känner tillverkaren till ett 50-tal fall där adaptern 12VHPWR används på felaktigt vis, med brand eller smälta kontakter som följd.

Adaptern i fråga har visserligen en låsningsmekanism som bör hålla den på plats, men den ger inte ifrån sig ett tydligt ”klick” när den har gått i lås. Och beroende på hur användarens dator ser ut så är det inte säkert att kabeln faktiskt sitter i ordentligt även när den upplevs göra det.

Det är uppenbart att Nvidias val av adapter är en bristfällig lösning som har fått många, dyra grafikkort att skadas i onödan. Den som installerar grafikkortet med adaptern är så klart till stor del ansvarig att kolla om alla kablar är ordentligt anslutna, men Nvidias designval är oförsvarligt dumt menar vi.

Lästips: Då släpps Geforce RTX 4060 – räkna med att få vänta

En viktig detalj i sammanhanget är också att den som redan har en ATX 3.0-kompatibel nätdel inte behöver den bristfälliga, 16-pinskontakten med adaptern 12VHPWR. Därmed finns inte heller samma risker.

Via Nvidia och The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.