Strömkontakt till RTX 4090 kan smälta eller brinna

RTX 4090 burnt 12VHPWR
Foto: Reddit

Nvidia undersöker just nu om det finns en risk att strömkablarna till grafikkorten i RTX 4090-serien kan smälta eller börja brinna.

Användare rapporterar bland annat på Reddit att deras grafikkort har tagit skada av den tillhörande strömkabeln kallad 12VHPWR.

Frågan är nu – finns det en risk att just ditt RTX 4090 är i farozonen för att brinna och hur undviker man att problemet uppstår?

RTX 4090 burnt 12VHPWR
Så här ska kontakten på ett RTX 4090 INTE se ut. Foto: Reddit

Därför undersöker Nvidia brandrisken med RTX 4090

Anledningen att en undersökning har inletts är minst två rapporter om RTX 4090-kort där strömkablarna har förstörts utan yttre åverkan.

Först att rapportera om problemet är Reddit-användaren reggie_gakil som skriver i ett inlägg på sajten om hur dennes nya 12VHPWR-kabel från Nvidia uppvisat brännskador.

Även skador på kontakten på grafikkortet har skadats och uppvisar tecken på att ha smält.

Andra rapporten om problemet kommer från en annan Reddit-användare.

Denne svarade på det första inlägget och även här handlar det om liknande smält- eller brännskador på kablar och grafikkortet.

Lästips: Här är alla spel som stöder DLSS 3 med RTX 4080 och 4090

Så säger Nvidia om situationen

Nvidias talesperson Bryan Del Rizzo säger i ett uttalande att företaget undersöker vad som pågår och att de är i kontakt med den första personen som rapporterat om problemet. De planerar även att kontakta den andra personen på Reddit.

I skrivande stund har Nvidia inga ytterligare råd om situationen och säger inte att RTX 4090-korten på något vis skulle vara felaktiga, skadliga eller farliga på något vis.

YouTube-kanalen JayzTwoCents däremot har tydligt markerat sitt missnöje mot de nya-gamla kablarna, som ursprungligen kommer från RTX 3090 Ti-serien.

Hård kritik mot 12VHPWR-kontakten

JayzTwoCents riktar kritik mot Nvidias kontakt och menar att den är direkt farlig att använda och går in i detalj på problematiken i ett YouTube-klipp som du kan se här ovan.

Organisationen PCI-SIG har också visat oro kring kontakten till 12VHPWR. I ett uttalande visar organisationen hur en felaktig böjning av kontakten kan både smälta och brinna.

Bilderna från PCI-SIG visar skador som är mycket lika de som användarna lagt upp på Reddit.

Nvidia har svarat på kritiken från åtminstone JayzTwoCents. I en kommentar säger Brandon Bell, technical marketing manager på företaget, att JayzTwoCents oroar sig för problem som inte finns.

Frågan är nu om Brandon Bell kommer att få äta upp den kommentaren.

Så undviker du problem med RTX 4090 och 12VHPWR

Det är mycket viktigt att du kontakten och kabeln INTE böjs på ett sätt som den inte är designad för.

Du bör undvika att positionera den på ett sätt som böjer kablarna på ett extremt vis vid kontaktens början. Om ditt chassi inte tillåter en bra användning så bör du undvika att använda Nvidias variant av 12VHPWR helt.

Den som vill vara helt säker kan köpa en mycket bättre designad variant av 12VHPWR som tillverkas av Corsair. Den är anpassad för att kunna böjas mycket mer än vad Nvidias klarar.

Via The Verge, Reddit

AMD väljer att INTE använda 12VHPWR

AMD har gått ut med ett meddelande om att Radeon RX 7000-serien inte kommer att använda 12VHPWR.

Det är AMD-profilen Scott Herkelman som bekräftar den nyheten på Twitter och i ett meddelande så säger han att det inte finns några planer på att använda kontakten till nya RDNA 3-arkitekturen.

Det är inte klarlagt i skrivande stund vad AMD tänker använda istället. Det är troligt att företaget behåller den klassiska 8-pinskontakten vara kvar, även om det kan ge problem när de dyrare och kraftfullare grafikkorten letar sig en bit över 375 watt.

Anledningen är att en enkel 8-pinskontakt bara klara upp till 150 watt medan 6-pinsvarianten samt PCI Express bara klara 75 watt. Det blir snabbt många kablar och kontakter som ska få plats i lådan.

FAQ

Är det farligt att använda RTX 4090 idag?

Om allt är korrekt monterat, både grafikkortet och strömkabeln, så föreligger ingen uppenbar risk för skador idag. Ett tips är att dubbelkolla så att kabeln 12VHPWR från Nvidia INTE har böjda kablar nära kontaktdelen.

Vad gör att RTX 4090 börjar brinna eller smälta?

Just nu finns inga indikationer på att det finns några problem med själva grafikkortet som får brand att uppstå. Det är istället kabeln 12VHPWR från Nvidia (inte att förväxlas med kablar från andra tillverkare som har samma beteckning) som potentiellt kan brinna eller smälta när den böjs på fel sätt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.