Microsoft fixar en allvarlig prestandabugg i Windows 11

Windows 11

Windows 11 har en allvarlig prestandabugg som gör att processorn används betydligt mer än nödvändigt, vilket gör att datorns upplevda hastighet minskar radikalt samtidigt som energiförbrukningen ökar exponentiellt.

Prestandabuggen finns i Utforskaren (File Explorer) som är inbyggda direkt i Windows. Vi vet inte exakt hur buggen triggas, men klart är att när den aktiveras så ökar processoranvändningen mer än nödvändigt.

Lästips: DirectStorage 1.1 i Windows 11 ökar prestandan rejält

Så pass mycket att spel och appar som öppnas kan upplevas som att de inte är responsiva under kortare perioder. Du kan alltså klicka på en ikon och vänta mycket längre än vanligt innan något händer på skärmen.

Uppdateringen till Windows 11 är i skrivande stund under utveckling och testas av Windows Insiders. Build 22621.898 är planerad att släppas inom kort, så håll ett öga på Windows Update; det här är en uppdatering du vill installera direkt när den är redo.

Andra nyheter med uppdateringen är att du som har en prenumeration på extra utrymme i Microsoft OneDrive nu får en varning i inställningarna när lagringsutrymmet är lågt och Windows Spotlight är nu enklare att hitta och aktivera.

Microsoft har även inkluderat en hel rad andra buggfixar och optimeringar som gör livet lite lättare med en Windows 11-dator.

Bland annat buggar som rör ansluten mikrofon som kunde sluta fungera, ett transparensproblem för specifika fönster i Windows och även ett problem som gjorde att Utforskaren helt slutade att fungera. Du hittar alla fixar via länken här under.

Via Microsoft

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.