DirectStorage 1.1 i Windows 11 ökar prestandan rejält

DirectX 12 DirectStorage Ultimate

Microsoft har demonstrerat hur mycket bättre prestanda du kan förvänta dig när DirectStorage 1.1. släpps till Windows 11. Lagringsgränssnittet finns redan i begränsad version – nästa stora uppdatering till DirectStorage blir ett stort lyft för alla gamers.

Det här är DirectStorage

DirectStorage är en teknik från Microsoft som introducerades med Xbox Series X.

Det är ett lagringsgränssnitt som gör att data inte behöver skickas via processorn för att nå grafikprocessorn. Istället kan lagringsenheten skicka informationen direkt till grafikprocessorn för mycket snabbare hantering.

Datan som skickas behöver inte längre delas upp i flera mindre bitar, utan kan istället hanteras i större delar vilket snabbar upp ytterligare.

Fördelarna med nya DirectStorage 1.1

Det som skiljer nya DirectStorage 1.1 från den ursprungliga version som finns i Xbox Series X är grafikaccelererad dekompression.

Vad det betyder är att dekomprimeringen av data inte längre behöver skötas av datorns processor. Vilket avlastar och snabbar upp hanteringen ännu mer.

Grafikprocessorn är exceptionellt bra på att hantera grafiken medan processorn helst tar hand om allt annat. Att flytta dekomprimeringen av exempelvis texturer i spel (som är grafik) så blir det en mer optimerad datahantering som gör datorn och spelkonsolen effektivare.

Kort och enkelt.

Lästips: Glöm inte att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort för ännu bättre prestanda med DirectX 12.

DirectStorage DirectX 12
Skärmdump från Microsofts test visar effekten av grafikaccelererad kompression. Foto: Microsoft

Exempel på hur bra DirectStorage 1.1 är

Okej, så rent praktiskt då, hur bra är egentligen DirectStorage 1.1 jämfört med föregående version?

Innan Microsoft har rullat ut version 1.1 och utvecklarna har byggt in stöd i sina spel så vet vi inte omfattningen i sin helhet. Men redan idag har vi en indikation på hur bra det kan bli.

Microsoft visar i ett unikt test att grafikaccelererad kompression kan minska tiden det tar att ladda grafiska scener med flera sekunder. I testet laddas 5,65 GB med grafikdata och här är skillnaderna:

  • Utan DirectStorage 1.1: 2,36 sekunders laddtid, 100 % processoranvändning
  • Med DirectStorage 1.1: 0,80 sekunders laddtid, 15 % processoranvändning

Det är en minskning av tiden det krävdes för att ladda scenen med hela 66 procent.

Processoranvändningen minskade dessutom med hela 85 % vilket är en exceptionell förbättring. Om du vill se hur snabbt ett spel kan ladda med tekniken så rekommenderar vi videon här under med Forspoken som demonstrerar hur bra det kan vara.

Forspoken är ett efterlängtat spel som använder Microsoft DirectStorage.

Det här måste din dator ha för DirectStorage 1.1

  • Det viktigaste för framtiden är att din dator använder en så snabb lagringsenhet som möjligt. Det betyder att du helst ska ha en NVMe-baserad lösning med M.2-anslutning till moderkortet. Ju högre bandbredd och hastighet som både lagringen och anslutningen till moderkortet klarar desto bättre. Idag finns ruskigt snabba enheter som klarar uppåt 5 000 till 7 000 Mbps vilket ger tillräckligt med prestanda för både idag och framtiden.
  • Datorn måste använda Windows 11 för att dra nytta av alla fördelarna med DirectStorage 1.1. Du kan även använda Windows 10 om du vill, med vissa fördelar, men du får inte full nytta förrän datorn använder Microsofts senaste operativsystem. Grafikaccelererad dekompression fungerar med både Windows 11 och Windows 10.
  • Grafikkortet måste ha stöd för DirectX 12 och Shader Model 6.0. Absolut bäst är ett grafikkort som stöder DirectX 12 Ultimate. Det betyder ett grafikkort ur Nvidia RTX 30- eller 40-serierna, samt AMD RX 6800 och RX 6900 XT. Eller senare modeller.
dxdiag directx 12 ultimate windows11
Här ser du om din dator använder DirectX 12 Ultimate idag. Verktyget heter DxDiag.

Så vet du om datorn har stöd för DirectX 12 Ultimate

  1. Klicka i sökfältet i aktivitetsfältet i Windows
  2. Skriv dxdiag och tryck Enter
  3. Klicka på fliken Bildskärm 1
  4. Hitta rutan DirectX-funktioner
  5. Vid raden DirectX 12 Ultimate ska det stå Aktiverad

Tänk på att du också måste ha en snabb NVMe-baserad lagringslösning för att det ska fungera korrekt.

FAQ

När släpps DirectStorage?

Tekniken är redan släppt i en första, grundläggande version 1.0 och fungerar med Windows 10, Windows 11 samt Xbox Series X/S.

När släpps DirectStorage 1.1?

Den förbättrade versionen DirectStorage 1.1 släpps kring slutet på 2022 enligt Microsoft.

Vad gör DirectStorage 1.1?

Tekniken introducerar grafikaccelererad dekompression som snabbar upp datahanteringen mellan lagringsenheten och grafikprocessorn. Den avlastar dessutom vanliga processorn som inte behöver hantera datan som skickas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.