Nu släpps falldetektering till Google Pixel Watch

Google Pixel Watch
Foto: Google

Google Pixel Watch har fått en ny uppdatering som låser upp en mycket intressant funktion för alla användare – nämligen stöd för falldetektering. Det är något som konkurrerande smartklockor haft ett bra tag nu, och Google är i elfte timmen med att erbjuda samma stöd till sin egen modell för att hålla den relevant.

Pixel Watch lanserades i oktober 2022 och då avslöjades att falldetektering inte var planerad att släppas förrän runt vintern 2023. Men redan idag har uppdateringen börjat skeppas på alla marknader där Pixel Watch säljs vilket betyder att Google är en bra bit före sin egen planering.

Lästips: Därför ska du INTE köpa Apple Watch Series 3 (2022/2023)

Precis som med exempelvis Apple Watch-serien och Samsung Galaxy Watch 4/5 så använder Pixel Watch inbyggda sensorer och AI-funktioner för att detektera ett fall. 30 sekunder efter att ett fall detekterats så börjar smartklockan låta och vibrera. Den visar även ett meddelande på skärmen där användare kan välja att låna klockan kontakta räddningstjänst eller nödkontakt, alternativt säga att man mår bra.

Google Pixel Watch
Google Pixel är en snygg och sparsamt designad smartklocka. Bild: Google

Om användaren inte gör något val inom 60 sekunder så tolkar smartklockan det som att hjälp är nödvändigt. Räddningstjänsten kontaktas med ett textmeddelande som innehåller den ungefärliga positionen enligt den inbyggda GPS:en i Pixel Watch.

Enligt Google så är smartklockan tillräckligt bra på att identifiera ett fall så att den inte falskvarnar om du exempelvis snubblar eller utför en fysisk träning som simulerar ett fall, exempelvis burpees.

Lästips: Google Pixel 7 Ultra – nya flaggskeppstelefonen?

Just nu vet vi inte hur känslig funktionen är. Apple Watch-serien har en erkänt svåraktiverad falldetektering som kan vara knepig att trigga även om du faktiskt vill det, medan Garmin Incident Detection ska vara precis tvärtom enligt uppgifter. För enkel att aktivera helt enkelt.

Nämnvärt är att Google inte erbjuder Pixel Watch på den svenska marknaden i skrivande stund. Du kan köpa modellen från tredjepartsförsäljare om du vill, exempelvis Amazon. Du hittar den vanliga standardmodellen samt 4G-modellen här under:

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.