Google Pixel 7 Ultra – nya flaggskeppstelefonen?

Pixel 7 Pro
Framsidan på Pixel 7 Pro. Foto: Google

Google Pixel 7 Ultra kan släppas senare under 2022. En modell som väntas vara en direkt konkurrent till kommande Samsung Galaxy S23 Ultra – med bättre kameror än vad Pixel 7 Pro har, men något sämre skärm.

Här är allt vi vet om den nya flaggskeppstelefonen idag.

Detaljerna vi känner till idag

  • Skärmen: 1080p eller QHD+ (120 Hz)
  • Kamerorna: Ny 1-tumssensor på baksidan
  • WiFi: Uppgraderad till WiFi 6E
  • Bluetooth: Uppdaterad till Bluetooth 5.3

Pixel 7 Ultra kan få lågupplöst skärm (1080p vs QHD+)

En stor förändring mot Pixel 7 Pro väntas vara skärmen. Trots prefixet ”Ultra” så kan mobiltelefonen få en skärm som är allt annat än Ultra-värdig. Anledningen är upplösningen som väntas vara låga 1080p.

Det är ett stort steg ner från 3 120 x 1 440 pixlar som Pixel 7 Pro har – om uppgiften stämmer.

Här vill vi mena att det inte alls låter troligt med en så låg upplösning. Istället tror vi att Pixel 7 Ultra får en större skärm än Pro-modellen, men behåller samma upplösning och samma maximala uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Du får i så fall något lägre pixeltäthet (vilket teoretiskt kan leda till sämre, upplevd skärpa) men det är inte troligt att vi får någon kvalitetsförsämring i slutändan.

Pixel 7 Pro

Pixel 7 Ultra har fokus på bättre kameror

Det stora dragplåstret i Pixel 7 Ultra är en stor 1-tumssensor från Sony till huvudkameran. Kameran heter IMX787 och har upplösningen 64 megapixel.

Den ackompanjeras av IMX712 som även den är från Sony. En ultravidvinkel på 12 megapixel som påstås sitta bredvid huvudkameran på baksidan och även vara sensorn till selfiekameran på framsidan.

Det pratas även om att huvudkameran INTE kommer att använda en 1-tumssensor, utan istället den beprövade kameramodulen kallad GN1.

Informationen om kamerorna har ändrats flera gånger ända sedan de första rykten började om Pixel 7 Pro, så ta dem med en nypa salt.

Därför är sensorns storlek viktig
Ju större kamerasensorn är desto större är varje enskild pixel. Sensorstorleken avgör också hur mycket ljus som kan användas när bilddatan skapas i telefonen. Mer ljus betyder mindre brus i dåligt ljus och fler detaljer.

Uppgraderas till Bluetooth 5.3 & WiFi 6E

En välkommen nyhet är att Google kan lämna Broadcom-kretsarna som används i serierna Pixel 6 och Pixel 7, och istället använda sig av radiokretsar från Qualcomm.

Fördelen här är – enligt de referenser som hittats – att Pixel 7 Ultra kan få Bluetooth 5.3 och WiFi 6E. Pixel 7-serien använder idag Bluetooth 5.2 och WiFi 6.

Steget mellan Bluetooth 5.2 och 5.3 är jämförelsevis litet. Däremot är hoppet från WiFi 6 till 6E betydligt mer kännbart för de som har en router som stöder den senaste standarden för trådlösa nätverk.

Därför vill du använda WiFi 6E i mobilen
Fördelen med WiFi 6E är att du får en helt ny radiofrekvens att använda (6 GHz). Det betyder större bandbredd på korta avstånd (mer data kan skickas snabbare) och färre störningar från andra nätverksprylar. Läs mer om fördelen med WiFi 6E vs WiFi 6 här.

Google Tensor G SoC

Samma Tensor G2 som Pixel 7 & 7 Pro

Det är inte troligt att Google väljer en helt annan systemkrets i Ultra-modellen. Istället förväntar vi oss modellen använder samma Tensor G2 som finns i Pixel 7 och Pixel 7 Pro.

Eventuellt kan vi förvänta oss något uppskruvad prestanda med höjda klockfrekvenser eller andra förbättringar. Men i grunden bör det vara exakt samma krets som vi redan har tillgång till idag.

Teoretiskt kan vi tänka oss att det kommer en Tensor G2s-variant under 2023 som är en mindre uppgradering med bättre prestanda, energieffektivare design och andra förbättringar. Men det är helt obekräftat och är ren spekulation. Det är inte hur Google brukar arbeta, så nypan med salt är enorm här.

Pixel 7 Pro eller Pixel 7 Ultra?

Den stora frågan för många som redan nu är intresserade av Pixel 7 Pro är huruvida de ska vänta på Pixel 7 Ultra eller slå till på en Pixel 7 Pro direkt.

Och svaret på den frågan är att det är svårt att svara på den frågan. Lagom otydligt, eller hur?

Vi vet helt enkelt för lite om Pixel 7 Ultra idag för att göra en bra rekommendation mellan de båda modellerna. En stor utmaning är att vi inte har priset på den eventuellt, kommande flaggskeppsmodellen.

Google har en mycket fördelaktig prisbild på de båda släppta Pixel 7-modellerna idag. Att kunna köpa Pixel 7 Pro-modellen för 10 000 kronor är riktigt lockande. Vi kan helhjärtat rekommendera att du slår till om du redan står i startgroparna för ett köp av en Android-telefon.

Frågan är hur Pixel 7 Ultra prissätts. Om alla uppgifterna som finns idag stämmer och Google håller priset en bit under 15 000 kronor så kan det vara lockande att skaffa den istället. Speciellt om kamerorna är ännu bättre än i Pixel 7 Pro, för den modellen har fått utmärkelsen som den bästa kameramobilen idag av DXOMark.

Konkurrenterna idag och imorgon

Pixel 7 Ultra blir en direkt konkurrent till Samsung Galaxy S22 Ultra som finns att köpa idag, men också S23 Ultra som väntas komma i januari eller februari 2023. Apple väntas släppa en iPhone 15 Ultra under nästa år vilket automatiskt blir en direkt konkurrent.

Idag är flaggskeppsmodellerna så kraftfulla att prestandan inte är huvudnumret när man köper en ny mobiltelefon. Istället är det maskininlärningen och AI som står i fokus, samt kamerorna. Och här är konkurrensen stenhård. Nästan oavsett vilken nyare modell du väljer kommer att ge riktigt bra bildkvalitet på både fotografier och videor; det som skiljer är små nyanser på specifika områden.

Toppmodellen idag är faktiskt Pixel 7 Pro, men hoppet ner till tvåan Honor Magic4 Ultimate och trean Apple iPhone 14 Pro är minimalt.

Pixel 7 Ultra väntas bli en toppmodell i den absoluta flaggskeppsklassen, men det finns många modeller i samma liga idag. Frågan är om Google kan få det momentu som de hoppas på och lysa igenom massan när Samsung och Apple står för en stor del av nyheterna idag.

FAQ

Hur mycket kostar Pixel 7 Ultra?

I skrivande stund finns ingen officiell prislapp. Räkna med en bit över 10 000 kronor som Pixel 7 Pro kostar.

Vad är nytt i Pixel 7 Ultra?

Vad vi vet idag är att modellen får en större skärm, förbättrade kameror, förbättrad WiFi & Bluetooth.

När släpps Pixel 7 Ultra?

Det finns inga uppgifter om eventuellt släppdatum idag. Vi räknar med sent under 2022 eller i början på 2023 OM modellen kommer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.