Switch Pro ryktas komma 2021 – kan få 4K-stöd

Nya Nintendo Switch 2019
Nya Nintendo Switch 2019

Nintendo Switch Pro kan bli verklighet under 2021. Kända nintendohackaren SciresM meddelar att hen har hittat referenser till en ny, förbättrad Switch-modell med potentiellt 4K-stöd.

Den nya Switch-modellen ska ha kodnamnet Aula och har varit under utveckling hos Nintendo två år. Det saknas information om många detaljer, men det verkar som att Nintendo återanvänder samma systemprocessor som finns i dagens Switch från 2019.

Lästips: Among Us är släppt till Nintendo Switch

Det betyder att Switch Pro kan använda en Nvidia Tegra X1+. Det som skiljer mellan varianten i ryktat kommande Switch Pro och befintliga Switch från 2019 är främst storleken. Nvidia ska ha lyckats pressa ner Tegra+ i storlek så att den både har lägre strömförbrukning och ökar batteritiden.

En förbättring som ryktats länge är att Switch Pro ska ha stöd för 4K-upplösning.


Inte på den inbyggda skärmen, utan via dockan ansluten till en TV. Nintendohackaren SciresM säger att det finns tydliga referenser i mjukvara som pekar på stöd för en Realtek-processor med avkodning i 4K-upplösning.

Idag klarar Switch maximalt 1 920 x 1 080 pixlar via dockan och 1 280 x 720 på den inbyggda skärmen. Om Nintendo lyckas pressa ur 4K istället via dockan betyder det fyra gånger så många pixlar ur samma krets som befintliga Switch har. Här tror vi dock inte det gäller för spel utan endast video. Skärmen väntas klara 1 920 x 1 080 vilket kan blir ett riktigt stor kvalitetshopp.

Lästips: Nintendo släpper Switch med Fortnite-tema

Andra tänkbara förbättringar är att RAM-minnet ökar för att klara den ökade upplösningen och även lagringsutrymmet väntas öga något.

När nya Switch-modellen kan släppas återstår att se. Det pratas om 2021 och året har bara börjat, så det är inte orimligt att vi får en ny Pro-modell inom de kommande månaderna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.