Swefilmer stängs ner – här är alternativen

piracy-morality-copyright-file-sharing

Swefilmer stängs efter press från myndigheter

Filmsajten Swefilmer lägger ner efter att huvudmännen bakom sajten nu är under press från svenska myndigheter.

Två personer med anknytning till webbsajten är misstänkta för bland annat brott mot upphovsrättslagen och grovt penningbrott. Totalt kan de ha undanhållit upp till 13 miljoner kronor mellan november 2013 och juni 2015.

Huvudmännen häktade

Den senaste tiden har Ola Johansson som är administratör på Swefilmer inte bara suttit i häkte utan även sett stora delar av den verksamhet som bedrivits raseras bit för bit. Datorer och telefoner har beslagtagits, Swefilmers Facebooks-sida har stängts ner och de strömningstjänster som använts för att tillhandahålla filmfilerna är inte längre tillgängliga.

I ett videoklipp på YouTube berättar Ola om sina upplevelser och det här är bara ett i raden av tunga tillslag mot svenska filmtjänster som anses vara på fel sida av lagen.


Lästips: Filmsajten Dreamfilm har stängts ner – en person häktad


Sen tidigare har även webbsajten Dreamfilm stängs ner efter att musik- och filmbranscherna fått sin vilja igenom via svenska rättsväsendet och världskända The Piratebay har också legat nere flera gånger. Rättighetsalliansen (tidigare Antipiratbyrån) har länge arbetat för nedstängningen av Swefilmer och det här är en stor fjäder i hatten för organisationen.

Dreamfilm HD

Dreamfilm HD & Sweflix

Den som fortfarande vill se nya filmer utan att betala för sig har såklart andra filmsajter att använda även när Swefilmer försvinner. Dreamfilm HD uppstod när Dreamfilm stängdes och vill man ha något ännu bättre finns även Sweflix som är riktigt bra.

Ett tredje alternativ är otroligt populära Popcorn Time som visserligen inte fungerar i webbläsaren utan är en applikation till Windows, OS X, Android och IOS. En mycket välgjord tjänst som fått enormt med hetta från filmindustrin samtidigt som de legitima filmtjänsterna (med Netflix i spetsen) uttryckt oro.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.