Samsung Galaxy Note 5 kan få helt ny kamerasensor

samsung-galaxy-note-3-baksidan
Samsung lanserar ny kamerasensor för smartphones

Med en upplösning på 16 megapixel och pixelstorlek på endast en mikrometer har den koreanska tillverkaren skapat en sensor som är något mindre än den som återfinns i Galaxy S6 Edge och Galaxy Note 4. Båda dessa modeller använder en kamerasensor på 1,12 mikrometer vilket i sin tur kan jämföras med Iphone 6 plus vars sensor har lägre upplösning och större pixelstorlek på 1,5 mikrometer.


För att kunna skapa den mindre sensorn utan att förlora de goda egenskaper som karaktäriserar varianten i Galaxy S6 Edge används flera tekniker tillsammans och skapar S5K3P3. Sensorn är 20 procent lägre i profil än tidigare generationers kamerasensorer från Samsung vilket ger tillverkarna mer utrymme för optiken som inte behöver sticka ut fullt lika långt som tidigare.

Samsung först i världen

Kyushik Hong är huvudansvarig på S.LSI Marketing på Samsung och enligt honom är företaget först i världen med den här typen av kamerasensor för mobila enheter.

Upplösningen börjar på 16 megapixel i de första varianterna men vi kan vänta oss ökning på den fronten i framtiden. Ju högre upplösningen är på små sensorer desto mindre ljus kan samlas in vilket ger mer brus i bilderna (kortfattat: bilderna blir sämre i dåliga ljusförhållanden). Det är alltså en tuff avvägning som tillverkarna måste göra när de väljer sensorstorlek i sina telefoner.

Större sensor med lägre upplösning = Färre detaljer men bättre bilder vid dåligt ljus


Mindre sensor med högre upplösning = Fler detaljer i bra ljus men sämre vid dåligt ljus

ISOCELL lyfter nya sensorerna

Tack vare en teknik som kallas ISOCELL kan Samsung på ett effektivt sätt avgränsa varje enskild pixel på kamerasensorn för att inte läckage ska ske mellan pixlarna. Detta påstås ge en ökad ljuskänslighet och effektivare insamling av fotoner som sedan kan omvandlas till digitala signaler som bearbetas av bildprocessorn.

Samsung S5K3P3 finns tillgänglig för tillverkarna redan idag och därmed ställer vi oss frågan hur länge Samsung själva haft tillgång till sensorn.

Kan det vara så att Galaxy Note 5 som kommer under hösten 2015 är första mobiltelefonen med nya kamerasensorn eller använder den samma som befintliga Galaxy Note 4?