Filmsajten Dreamfilm har stängts ner – en person häktad

Dreamfilm filmer

Populära filmtjänsten Dreamfilm.se har stängt ner sin webbsajt, detta efter att den ansvariga administratören blivit häktad.

Om man besöker webbsajten möts man av ett meddelande om vad som hänt samt en länk till en helt ny sajt – DreamfilmHD – där innehållet från Dreamfilm klonats.

Det är ingen nyhet att filmbolagen för en ständig kamp mot webbsajter som Dreamfilm där man kan strömma film helt gratis. Kanske är det hittills största försöket nedsläckningen av The Piratebay förra året när polisen gjorde ren razzia mot en server i Stockholm – ett försök som var helt fruktlöst då sajten är uppe och kör igen.

Skillnaden mellan de båda sajterna är att The Piratebay är en torrentsida via vilken man kan ladda ned filmer och andra filer med rätt program. På Dreamfilm kan man istället titta på film direkt, om än med begränsad bildkvalitet. Ett annat alternativ är Swefilmer som med samma funktionalitet är både större och mer välbesökt.

Netflix är största filmtjänsten idag

Om vi ska återgå till nedstängningen av Dreamfilm så bekräftar Internationella åklagarkammaren att en process pågår och att mer information kommer inom kort. Mats Ljungqvist är kammaråklagare och han kommer att gå ut med fler uppgifter under onsdagen.

Att se film via internet har blivit mycket populärt på den svenska marknaden och idag tror man att 2.5 miljoner kunder använder någon form av filmtjänst. Överlägset störst är Netflix med fler än 1.57 miljoner kunder och Viasat är tvåa med 930 000 kunder. HBO Nordic, som hade en minst sagt skakig start här i Sverige, kommer in som fyra med 200 000 kunder.

Alla tre är utmärkta betalalternativ till såväl Dreamfilm som Swefilmer, inte minst då utbudet är (enligt undertecknad) är riktigt bra och bildkvalitén betydligt bättre.

Popcorn Time allt mer populär

Popcorn Time

Ett alternativ som blivit allt större och som fått Netflix att reagera är Popcorn Time. Ett program för datorn, telefonen och surfplattan som erbjuder liknande funktionalitet som Netflix men med de allra senaste filmerna – även titlar som ännu inte släppts.

En högst tvivelaktig filmtjänst alltså som är förenad med dubbla risker för alla som vill prova den. Det första är att den använder sig av torrents för att visa material och då finns risken att skadlig kod följer med själva filmen. Det andra är de juridiska aspekterna och risken att åklagare börjar intressera sig för de som använder Popcorn Time (och Dreamfilm/Swefilmer).

Riskerna med Popcorn Time

Mycket handlar om hur man gjort inställningarna i programmet för tjänsten och mer om detta kan ni läsa i artikeln ”Juridik och virus – här är riskerna med att använda populära Popcorn Time” på IDG.se. Helt klart läsvärt och jag rekommenderar att ni tar några minuter för att gå igenom texten.

Den stora frågan är nu vad som kommer att hända med den person som häktats, om det blir någon straffpåföljd i framtiden och om Swefilmer blir nästa måltavla. Givetvis är också frågan om filmbolagen har något med nedtagandet av Dreamfilm att göra.

Nyhetskällor är Tkj och IDG.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.