Super Mario Bros för NES såld på auktion – för 660 000 USD

super mario bros nes

Ett mycket sällsynt exemplar av Super Mario Bros för NES har sålts på auktion. Slutpriset blev skyhöga 660 000 USD, vilket motsvarar cirka 5,8 miljoner kronor.

Det är flera saker som gör att spelet är så sällsynt. Till att börja med är förpackningen fortfarande förseglad; vilket betyder att spelet aldrig öppnats av den initiala ägaren.

Lästips: Nya Nintendo Switch har stöd för Nvidia DLSS – uppskalar till 4K

Bara det är imponerande i sig själv. Men det som tar det hela till skyarna är att det här spelet är ett “No Code”-exemplar där trademark-logon (TM) saknas vid “System” på framsidan.

Dessutom är det en No Rev-A-variant som är mycket sällsynt i sig själv.

As soon as this copy of Super Mario Bros. arrived at Heritage, we knew the market would find it just as sensational as we did

Valarie McLeckie, Heritage Auctions Video Games
super mario bros nes superrare 2021 no code

Det är alltså fyra saker som tillsammans med en hög kvalitetsgradering på hela 9,6 av 10 pressade upp prislappen till 660 000 USD på auktionen.

Enligt Wata Game Grading service som kvalitetsgraderade det här exemplar har inget annat Super Mario Bros-exemplar fått så bra poäng av dem. Det är också det äldsta förseglade exemplaret någonsin av Super Mario Bros som de hanterat.

Det här exemplare tillverkades 1986 medan den huvudsakliga mängden som nådde butik började tillverkas 1987 med en annan variant av förpackningen. Och ägaren som såldes spelet säger att hen aldrig tänkt på att spelet kunde ha något värde, eller ens att det fanns kvar i personens ägo. Det köptes och lades längst ner i en låda där det glömdes bort.

Lästips: Among Us är släppt till Nintendo Switch

För att ge lite perspektiv kan sägas att ett exemplar av Super Mario Bros såldes på en auktion för “bara” 114 000 USD under 2020. Omräknat blir det cirka en miljon kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.