Stort test: Så påverkar iOS 16.0.3 batteritiden i din iPhone

iPhone 12

Har du en nyare iPhone och undrar om du ska uppdatera med iOS 16.0.3? Varje gång Apple släpper en uppdatering så finns risken att din mobiltelefon får sämre batteritid och det är svårt att veta innan uppdateringen är installerad.

Tacksamt nog finns det de som testar åt dig. YouTube-kanalen iAppleBytes har släppt en video som går igenom ett fullfjädrat batteritest med flera av de senaste mobiltelefonerna från Apple.

Telefonerna som testades är iPhone 8 och upp till iPhone 13. Däremot är inte senaste iPhone 14 med i testet, vilket är lite förvånande eftersom det är senaste flaggskeppsserien från Apple.

Lästips: Kan du inte starta iPhone 14? Så här tvingar du din iPhone att starta igen

Här är batteritestet på YouTube

Så här presterar iOS 16.0.3 på alla iPhone-modeller

För att testa batteritiden så använde iAppleBytes det erkända testverktyget GeekBench. Ett verktyg som går igenom en rad olika krävande tester som verkligen sätter hårdvaran i mobiltelefonerna på prov. Något som givetvis påverkar batteritiden rejält.

Alla enheterna hade fullt batteri och ljusstyrkan på skärmen sattes till 25 procent. Inställningen för den automatiska ljusstyrkan stängdes av och samtliga mobiltelefoner var anslutna till samma WiFi-nätverk.

Och resultatet?

Resultatet för batteritestet med iOS 16.0.3

  • iPhone 8: 2 timmar och 56 minuter
  • iPhone SE (2nd Generation): 3 timmar och 32 minuter
  • iPhone XR: 5 timmar och 28 minuter
  • iPhone 11: 5 timmar och 53 minuter
  • iPhone 12: 7 timmar och 18 minuter
  • iPhone 13: 9 timmar och 19 minuter

Med iPhone 13 var batteritiden överlägset bäst med mer än 9 timmars testande innan mobiltelefonen gav upp. Hela 28 procent längre än föregångaren iPhone 12.

Viktigt om testet är att det skiljer sig lite i batterihälsan mellan de olika modellerna. De äldre modellerna iPhone 8, iPhone XR och iPhone SE har alla ett liten kapacitetstapp sedan första testet utfördes med iOS 14. Däremot har iPhone 11, iPhone 12 och iPhone 13 alla 100 % batterikapacitet i alla sina tester.

iAB sammanfattar testet

Med iOS 16.0.3 så har Apple släppt sin bästa uppdateringen hittills om vi bara ser till ren batteritid. Ett klart steg upp från iOS 16.0.2 enligt iAppleBytes.

Även med förlorad batterikapacitet i vissa modeller under testet så menar YouTube-kanalen att det fortfarande är bra presterat av samtliga iPhones som ingick.

Jämfört med tidigare tester med iOS 15 så är iOS 16.0.3 märkbart bättre i de flesta av de jämförande testerna. Räknat i rå batteritid så är senaste uppdateringen den bästa och har du inte installerat den än så är det hög tid, inte minst på grund av alla buggfixar som uppdateringen löser.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.