Ny iPad Pro på gång med Apple M2

iPad Pro

En ny iPad Pro kommer att släppas om några dagar. Det säger Apple-kännaren och Bloomberg-skribenten Mark Gurman. Och nyheten kommer bara timmarna efter att han avslöjade en annan, kommande produkt – Home Hub Dock – som väntas få en hållare för nya iPad-modellen.

Det här vet vi om nya iPad Pro med Apple M2

Just nu är det begränsat med information om den nya iPad-modellen.

Vad vi vet idag så pratas det om två varianter där den ena har skärmstorleken 12.9 tum och den andra ska vara på 11 tum. Precis som med befintliga modeller alltså.

Designen förväntas vara identisk med de senaste föregångarna och precis som nu så är det bara den större modellen som använder mini-LED till skärmen.

Och precis som rubriken antyder så tror Gurman att surfplattan använder den nya, förbättrade Apple M2-systemkretsen. Det betyder bättre energihantering och högre prestanda rakt igenom.

iPad Pro kan få omvänd trådlös laddning

En tänkbar nyhet som Mark Gurman lyfter fram är så kallad omvänd trådlös laddning.

Omvänd laddning betyder att en enhet med inbyggt batteri inte bara kan använda batteriet själv, utan även ladda andra prylar. Som mobiltelefoner, smartklockor och laddningsskal till trådlösa hörlurar.

Uppgifterna pekar på att iPad Pro kan få en position på baksidan där kompatibla prylar kan placeras för snabb laddning. Gissningsvis åtminstone hörlurar ur AirPods-serien och smartklockorna i Watch-serien.

Apple Home Hub Dock
Foto: Konceptbild på hur Home Hub Dock kan se ut.

Ny Smart Connector för Home Hub Dock

En annan nyhet är att iPad Pro kan få en ny Smart Connector på baksidan.

Det är en så kallad punktladdare som både används till att ladda batteriet och för att skicka data mellan surfplattan och en ansluten pryl. Exempelvis likt med Smart Keyboard Folio och Smart Keyboard idag.

Nyheten här är att det är fyra punkter istället för bara tre som med dagens iPad Pro.

Anledningen till de fyra punkterna är sannolikt en extra port för att skicka data till Home Hub Dock. En smartahem-pryl som väntas få högtalare, mikrofoner och en hållare för nya iPad Pro. Och med den kan surfplattan bli en styrpunkt för alla dina HomeKit-prylar.

Via Bloomberg / Mark Gurman

Oklart vad nya iPad Pro kostar

Just idag finns inga uppgifter om vad nya modellern kommer att kosta. Om vi kollar på prishistoriken för Apples iPad Pro-serien så är det tydligt att du får gräva djupt om du vill köpa den nya surfplattan, speciellt den större 12.9-tumsvarianten.

Den billigaste iPad Pro-modellen med Apple M1 och 128 GB lagringsutrymme kostar idag 9 495 kronor. Priset sträcker sig hela vägen upp till 22 695 kronor för en variant med 2 TB lagringsutrymme.

Vill du ha mer skärmutrymme så är det 12.9 tum som gäller och här får du betala från 12 995 kronor och upp till 26 195 kronor för 128 GB respektive 2 TB lagringsutrymme.

Vi gissar att nya iPad Pro med M2-processorn kommer att kosta uppåt tusenlappen extra som mest för WiFi-modellerna. Apple har höjt sina priser rejält den senaste tiden, bland annat med 30 % på AirTag och iPhone 14-serien är uppåt 22 % dyrare än iPhone 13-telefonerna.

Då släpps nya modellen

Mark Gurman skriver i sitt nyhetsbrev Power On att den nya modellen kan släppas inom de närmaste dagarna.

Det betyder att nya iPad Pro kan komma före månadsskiftet oktober/november. Men det är inte troligt att vi får ett stort evenemang likt med iPhone-serien. Istället förväntar vi oss bara ett pressmeddelande som skickas ut till de stora techsajterna.

Om du redan har en iPad Pro med M1-processorn så kommer det sannolikt inte att finnas någon anledning att uppgradera. Sitter du däremot på en äldre modell med ett slitet batteri så kan M2-modellen vara betydligt mer lockande. Håll bara ett öga på kritiken kring mini-LED och hur ”blooming” ställer till det för användarna.

Du kan läsa mer om iPad-serien och bloomingproblemen på PhoneArena.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.