Apple Home Hub Dock – smart hubb för din iPad

Apple Home Hub Dock
Foto: Konceptbild på hur Home Hub Dock kan se ut.

Apple Home Hub Dock är en ny smarta-hem-pryl som omvandlar din iPad till en samlingspunkt för alla HomeKit-kompatibla prylar i hemmet. En docka som förstärker surfplattan som ett praktiskt verktyg och inte bara en leksak till barnen. Det säger Apple-kännaren Mark Gurman som avslöjat detaljer om den här eventuellt kommande produkten.

Det här är Apple Home Hub Dock

Enligt webbsajten AppleInsider som först rapporterade om produkten så är Home Hub Dock en fristående produkt som kopplar ihop alla dina HomeKit-prylar och samtidigt fungerar som en högtalar kombinerad med mikrofoner för Siri.

Hubben har även en hållare för en iPad som gör att du visuellt styr alla dina prylar direkt från pekskärmen på ett praktiskt vis.

Home Hub Dock ska vara anpassad för att ha en central plats i hemmet, exempelvis i vardagsrummet eller köket. Men samtidigt ska den fungera direkt från sovrummet eller andra positioner där boende ofta befinner sig och vill röst- eller pekskärmsstyra saker.

Grundläggande kod finns i iOS 16

Med iOS 16 så lade Apple grundarbetet för nya hubben genom att designa om hela arkitekturen bakom HomeKit.

Bland annat gjorde Apple den välanvända Home-appen betydligt snabbare och dessutom mer pålitlig, vilket är en nödvändighet för inte minst nya och ovana användare.

Apple har även lagt till stöd för Matter. Det gör att HomeKit och alla HomeKit-kompatibla prylar kan prata med andra smarta prylar i hemmet som inte är HomeKit-kompatibla. Allt som krävs är att alla enheter stöder Matter och din Home Hub Dock kan styra dem.

Det finns idag inga tecken på att Apple tänker bygga in Threads-stöd i sin kommande hubb. Det vore dock en mycket nödvändigt och välkommen förbättring. Threads gör att smarta hem-prylar kan förlänga sin räckvidd genom att nyttja andra, befintliga Threads-prylar i samma nätverk.

Visste du? Apple kan släppa en helt ny Meddelanden-app och ett omarbetat iMessage under 2023.

ipad pro smart connector 2021
Så här ser Smart Connector-anslutningen ut på befintliga iPad Pro. Nästa kan ha fyra punkter istället. Foto: AppleInsider

Kan använda ny anslutning för kommande iPad

Det spekuleras i att hubben har en ny anslutningskontakt som kan användas med en kommande iPad-modell.

Just nu kallas anslutningen obekräftat för ”Smart Connector” och den ska bestå av fyra kontaktpunkter som med rätt iPad ger både dataöverföring och ström till surfplattan.

Det betyder att Home Hub Dock eventuellt inte är kompatibel med alla befintliga iPad-modeller, inklusive de i iPad Pro-serien. Trots att de senare modellerna redan har en Smart Connector-liknande anslutningsmetod, men med bara tre punkter.

Det är tänkbart att Apple kan göra ett tillbehör som ger stöd för hubben till dagens iPads, men det återstår att se.

Nämnvärt är att Apple även har punktbaserad anslutning med de senaste Macbook Pro-modellerna då de använder MagSafe, men där används istället fem punkter istället för tre eller fyra.

Stort intresse för Home Hub Dock

Och då är frågan – vad säger Apples fans om den eventuellt kommande prylen? Om vi ska tro kommentarerna hos AppleInsider så finns ett intresse för produkten (även om kommentarerna är bevisligen få just nu).

Så här säger användaren atonaldenim om hubben:

please lord make this true! long have I dreamed of this…

Och en annan användare vid namn jbishop1039 svarar den första kommentaren så här:

Same here! I’d love to have this. Would just make my iPad even more versatile and irreplaceable

Vi gissar att de dessutom inte är ensamma om intresset. En Home Hub Dock hade varit den perfekta styrenheten för alla hem som har HomeKit-prylar. En samlingsplats för all kontroll på en större skärm, med högtalare för respons från Siri och så klart röstkommandon.

Men hur troligt är det egentligen att Apple tänker släppa den här prylen?

Apple HomePod 2nd Generation
Foto: Apple

Det här tror vi om Home Hub Dock

Det är med viss tveksamhet som vi läser om den här hubben. Apple har visserligen gjort ett grundarbete för att introducera Home Hub Dock på marknaden, men det känns som en väldigt specifik pryl för en väldigt specifik typ av hem.

Och vi är nervösa över hur prislappen kommer att se ut. Apple är känd för att salta prislapparna rejält och det skulle inte förvåna om vi får se en prislapp norr om 2 000 kronor.

Därtill kommer kostnaden för en ny iPad för den som inte redan har en kompatibel sådan (och här vet vi inte om befintliga modeller stöds, exempelvis via en USB-C-anslutning).

Det som stärker det här ryktet är att grundinformationen kommer från Bloombergs erkända Apple-kännare Mark Gurman.

Via AppleInsider

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.