Prisjakt granskar Amazon – har inte lyckats i Sverige än

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Prisjämförelsetjänsten Prisjakt har tillsammans med SIFO gjort en undersökning för att se hur väl Amazon har tagit sig in på den svenska marknaden. Och resultatet visar att den amerikanska butiksjätten kanske inte har lyckats så bra som de hoppats.

 • Amazon är billigast i 4 av 10 fall
 • Oförändrat intresse hos svenska konsumenter
 • Större sannolikhet att du handlar billigare i andra butiker

Prisjakt analyserade 141 000 produkter från Amazon.se

I ett pressmeddelande säger prisjämförelsetjänsten att de analyserat 141 000 produkter från svenska Amazon. Alla produkter har åtminstone tre butiker med konkurrerande erbjudanden utöver Amazon.


Analysen visade att ”bara” är billigast i fyra av tio fall (38 %). Det betyder att sannolikheten att du hittar ett bättre erbjudande i andra butiker är stor när du nätshoppar.

Ebba Ljungberg är konsumentexpert på Prisjak och i pressmeddelandet säger hon att nätjätten visserligen har tagit marknadsandelar från svenska butiker, men också att företagetsjätten inte haft det genomslag som många trott på.

En anledning till det kan vara att lokala butiker fortfarande står starkt på prisfronten, vår studie visar nämligen att konsumenter kan hitta ett lägre pris hos svenska butiker istället för Amazon i sex av tio fall.

Ebba Ljungberg, Prisjakt

En drivande faktor till Amazon framgång på andra marknader är tjänsten Prime.

Den finns även i Sverige och ger konsumenterna en rad fördelar. Bland annat gratis frakt och tillgång till filmtjänsten Prime Video. Allt för bara 50 kronor per månad.

Men Prime verkar inte ha fångat svenskarnas intresse. Och många svenska konsumenter vet fortfarande inte vad Prime är överhuvudtaget.

Amazon Prime
Nej, Amazon Prime har inte lockat svenska konsumenter.

Var tredje konsument har ingen aning vad Amazon Prime är

När Prisjakt gjorde en liknande undersökning kring Amazon förra året så svarade 41 procent av de tillfrågade att de inte vet vad Amazon Prime är. Samma fråga 2022 visar på en tydlig förbättring för Amazon där 33 procent inte vet vad Prime är.

Det betyder fortfarande att var tredje konsument inte har koll på Amazon Prime, vilket förvånansvärt lite.

Samtidigt säger 43 procent att de har ett oförändrat intresse för Amazon även efter Primes lansering i Sverige. Det är exakt samma siffror som fjolårets undersökning enligt Prisjakt.

Kategorier där Amazon.se är extra billiga enligt Prisjakt

 • Fläktar (billigast i 59% av fall)
 • Böcker (57%)
 • Kaffekvarnar (57%)
 • Leksaker (54 %)
 • Produkter till köket (43 %)

Kategorier där Amazon inte fullt så billiga enligt Prisjakt

 • Jackor (billigast i 29% av fall)
 • Datortillbehör (25 %)
 • Hudvård (22%)
 • Hårvård (18%)
 • Parfym (17%)

För fler pressmeddelanden och undersökningar från Prisjakt så kan ni gå till nyhetsrummet för prisjämförelsetjänsten här.

amazon dalig oversattning 2020

Det här har Amazon misslyckats med helt

Det finns en mycket viktig detalj som svenska Amazon har misslyckats helt med. Och det är översättningarna av produktnamn och produktbeskrivningar.

En snabb granskning visar att översättningarna inte bara är direkt felaktiga i många fall, de är dessutom översatta på ett sätt som gör att konsumenten kan luras att produkten har vissa egenskaper som egentligen inte ingår. Dessutom är det många butiker på Amazon.se som luras med vissa egenskaper för att ge sken av att ha en bättre produkt än vad det egentligen är.

En kategori som det är extra uppenbart i är ficklampor. Här hittar du ofta påståenden om skyhög lumen på flera tusen lumen, ibland upp till 10 000 lumen i extremfallen, när den faktiska ljusstyrkan ofta är långt under 1 000 lumen när användarna testar sin nyinköpta produkt.

Om Amazon på allvar ska slåss mot svenska nätbutiker så behöver företaget öka förtroendet, och att ha urdåliga översättningar hjälper inte.

Vidare vågar vi mena att det kan vara avskräckande att handla från butiker som inte är Amazon Prime-inkluderade. Butiker som tar över hundra kronor i fraktkostnad och där konsumenten inte har någon som helst aning vem de faktiskt handlar av. Här spelar Amazon Prime stor roll med sin trygghet i köp med gratis frakt och enklare returer där allt hanteras av Amazon.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.