Stora problem med macOS 12.3 och externa bildskärmar

apple macos monterey 2021

Det finns buggar i macOS 12.3 som ställer till det rejält för vissa användare. Enligt rapporter är det krånligt att få externa skärmar och handkontroller för gaming att fungera korrekt efter uppdateringen.

Uppdatering 2022-03-31: Apple har släppt uppdateringen med macOS 12.3.1 som fixar problemet med externa bildskärmar och handkontroller. Uppdateringen innehåller även generella bugg- och säkerhetsfixar. Du rekommenderas att installera uppdateringen snarast möjligt.

Webbsajten Macrumors säger att användarna som drabbats är rejält frustrerade. Och det är minst sagt förståligt om man inte får sin externa skärm att fungera på korrekt vis.

Läs mer: macOS 12.3 kraschar Mac-datorer som bytt moderkortet (viktigt att veta!)

En del användare rapporterar att externa skärmen inte fungerar överhuvudtaget. Andra säger att deras skärm har förvrängd eller på annat vis felaktig bildvisning när datorn inte förstår vilken bildsignal den ska mata skärmen med.

After updating my Mac mini today to 12.3, my monitor now no longer displays an image via USB-C, just keeps saying on no signal on the monitor.
I have tried HDMI and same issue. The odd occasion it will display a picture but once I shutdown or restart the mac mini it does not display a picture. The mac is booting up. I have had to resort to connecting it to my old TV with HDMI connection.

Problemet verkar uppstå med såväl HDMI som Displayport och USB-C.

En temporär lösning som fungerar för vissa är att koppla ur skärmen från datorn för en kort stund, och därefter ansluta den igen.

Vi har testat macOS 12.3 på vår Macbook Pro från 2020 och upplever inte några problem. Varken med HDMI eller Displayport. Vi har däremot inte kunnat prova en Thunderbolt-ansluten skärm.

Läs mer: Varningen: Problem med grafikkort från AMD – drabbar macOS 12.3

Som om problemet med skärmar inte vore nog så ställer macOS 12.3 till det rejält på flera andra sätt.

Den som har tvingats byta moderkortet i sin dator kan få den permanent kraschad av nya uppdateringen. Och vissa datorer med grafikkort från AMD fungerar inte korrekt heller.

Åtminstone så fixar macOS 12.3 problemet med batterier som tömde sig med 12.2 när bluetooth var aktiverat. Puh!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.