Apple Card kan släppas i Europa efter nytt storköp

apple card jane doe unsplash

Apple Card kan vara på väg till Europa. Företagsjätten köper en brittisk kreditupplysningsfirma vilket är en stor indikation på att betalkortet är på gång.

Den brittiska firman som Apple köper är Credit Kudos och prislappen påstås landa på 1,4 miljarder kronor enligt webbsajten The Block. Exakt summa är inte bekräftad eftersom Apple inte har kommenterat köpet.

Läs mer: Stöd för Apple Pay på gång till till SEB (sommaren 2022)

Nytt sätt att bedöma kreditvärdighet

Vi vet att Credit Kudos faktiskt är köpt av Apple då kreditupplysningsfirman tydligt markerat på sin sajt att de är ett dotterbolag till Apple.

Det som särskiljer Credit Kudos från många andra, liknande firmor är att de använder Open Banking-standarden samt smarta algoritmer när de bedömer låntagare kreditvärdighet.

När låntagaren gör processen för att skaffa en kredit får kreditupplysningsfirman temporärt åtkomst till dennes bankkonton och kortuppgifter, och därigenom kan de dra slutsatser om personen är kreditvärdig.

Credit Kudos är visserligen ett brittiskt företag och eftersom Storbritannien inte är en del av EU längre så kan det ställa till med bekymmer.

Open Banking-standarden däremot är en del av EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 vilket sannolikt underlättar om Apple Card ska släppas i Europa.

Läs mer: Apple Card begränsas – du kan inte köpa kryptovalutor

Apple Card finns bara i USA – släpptes 2019

Apple Card introducerades på den amerikanska marknaden under 2019. Tjänsten och betalkortet har därefter stannat där utan att bredda sig till fler marknader.

Tjänsten är framtagen i samarbete mellan Apple och den amerikanska banken Goldman Sachs. Och har inte varit helt utan kontroverser. I november 2019 anklagades Goldman Sachs av myndigheter i New York för att missgynna kvinnliga kredittagare.

Om Apple Card kommer till Europa och Sverige återstår att se. Det är ingen omöjlighet, men just nu finns inga fler tecken på att det är på väg. Men vi håller tummarna!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.