Apple Card begränsas – du kan inte köpa kryptovalutor

apple card

När Apple Card är släppt kan det digitala betalkortet användas till att köpa nästan allt. Det finns två stora begränsningar där Apple och kortutfärdaren Goldman Sachs sätter ner foten.

Frågor som artikeln svarar på:

  • Vilka är begränsningarna för betalningar med Apple Card?
  • När släpps Apple Card?
  • Vad är räntan för avbetalningar med Apple Card?
  • Vilka avgifter till kommer för Apple Card?
  • Var kan jag läsa hela avtalet?

Intresset för Apple Card är skyhögt och många väntar på att få skaffa det nya betalkortet. Föga förvånande är Apple Card starkt inlåst i iOS-ekosystemet och det finns två begränsningar att tänka på innan man skaffar kortet.

Två begränsningar kring Apple Card

Det första är att Apple Card inte får användas till att köpa kryptovalutor av något slag. Dessa räknas nämligen som likvida medel för kortsiktiga investeringar, något som Goldman Sachs alltså inte tillåter att du köper med kortet.

Den här begränsningen gäller även för köp av riktiga pokermarker på exempelvis ett casino, lotteribiljetter, vadslagning på racerbana och liknande.

Nästa stora restriktion är att du måste ha ditt Apple Card i Wallet-appen på din mobiltelefon. Och därifrån underhåller du allt som behövs kring kortet för att det ska fungera. Inga konstigheter egentligen, om det inte vore så att det inte fungerar på enheter som är så kallat ”jailbroaken”.

Använder du en iPhone som har ett ”jailbreak” som modifierat systemfiler och öppnat enheten så kan du förlora åtkomsten till din Wallet. Åtminstone temporärt tills du skaffat en icke-jailbroken iPhone vill säga.

Alla kvitton samlas i din Wallet-app och det finns inget sätt att gå ur den. Vill du ha Apple Card så måste du använda applikationen, så är det bara.

När släpps Apple Card

Apple Card är tillgänglig från augusti 2019. Stödet för betalkortet introducerades i det tysta med iOS 12.4 och aktiveras sedan från Apple.

Betalkortet är primärt tänkt att användas med Apple Pay och din mobiltelefon eller Apple Watch-klocka. För tillfällen när det inte fungerar finns även ett fysiskt kort att använda.

Det fysiska kortet saknar siffror och har bara ett namn som avslöjar vem det tillhör. Därmed finns inget betalkortsnummer, datum eller CCV att stjäla om någon hittar ett kort.

Hur hög är räntan och vilka avgifter tillkommer med Apple Card?

apple card mobil betalning

Enligt avtalet har Apple Card en ränta på 13.24 till 24.24 procent på köp som görs med avbetalning. Den exakta räntesatsen bestäms av din kreditvärdighet när du skaffar Apple Card.

Apple Card har inga extra avgifter. Många andra betalkort har årsavgifter, transaktionsavgifter och liknande; men allt detta saknar Apple Card.

Apple och Goldman Sachs har ett så kallat ”Daily Cash Program” som ger dig återbäring på dina köp. Så här mycket får du tillbaka på olika köp:

  • 3 procent: Om du köper produkter och tjänster direkt från Apples butiker, Apples onlinebutik, iTunes eller Apple Music.
  • 2 procent: Köp som görs med Apple Pay utanför Apples egna butiks- eller tjänstesegment
  • 1 procent: Alla andra typer av köp som görs med Apple Card.

Notera att det inte räcker att du köper Apple-produkter för att få de tre procenten – det måste vara direkt från Apple. Inte ens auktoriserade återförsäljare räknas.

Om du köper en produkt, får återbäringen via Apple Cash och sedan gör en retur så belastas ditt Apple Card med den exakta summan för återbäringen efteråt.

Var kan jag läsa avtalet för Apple Card?

Goldman Sachs har släppt det kompletta avtalet på engelska i en pdf-fil här.

Vi har gått igenom hela avtalet och det är tämligen lättläst med ett språk som känns väl anpassat för vanliga användare.

Med det sagt så är avtalet på 15 sidor, så det är ingen lättviktig kvällsläsning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.