Google Fitness får mörkt läge & sömnmätning

google-fit-logo-2019

Google Fitness uppdateras med flera förbättringar. Bland annat stöd för mörkt läge och sömnmätning – här kan du läsa mer om nyheterna i senaste Google Fitness.


Frågor som artikeln svarar på:

  • Vad är Google Fitness?
  • Vilka nyheter släpps till Google Fitness?
  • Hur mycket kostar Google Fitness? Och var finns appen?
  • Är det lätt att använda appen?

Vad är Google Fitness?

Google Fitness – som även kallas Google Fit – är en app som du kan använda med Android och iOS för att mäta rörelsedata. I appen ser du bland annat hur många steg du har gått, hur långt och längden på dina träningspass och promenader.

Med Google Fitess kan du även se information om din puls. Förutsatt att du har ett pulsband, en aktivitetsmätare eller en smartklocka med inbyggd pulsmätare.

Pulsen tillsammans med data om hur aktiv du är räknas ihop till så kallade aktivitetsminuter och hjärtpoäng. Det ger dig en vink om du är tillräckligt aktiv för att nå en hälsosam livsstil.


Vad är förbättrat i nya Google Fitness

google fitness morkt lage

Mörkt läge

Med så kallat mörkt läge ändras färgpaletten i Google Fitness för att minska ansträngningen på dina ögon när du är i en mörk omgivning. Har din telefon en OLED-skärm minskar det dessutom strömförbrukningen något och vissa tycker dessutom att mörkt läge är trevligare att använda än ljust.

Sömnmätning

Google Fitness kan fortfarande inte mäta din sömn själv. Men med nya versionen går det att koppla kompatibla appar med sömnmätning så att Google Fitness får rätt data. Den sparas sedan i Fitness tillsammans med resten av dina aktiviteter.

Träningskarta

Om du har en iPhone får du nu äntligen träningskartor. De har funnits länge på Android, men först nu kan du få en karta som visar exakt vart du rört dig under ett träningspass eller på en promenad. Rutten sparas med hjälp av din smartklocka eller en kompatibel app.

När släpps den nya versionen av Google Fitness?

Google säger att versionen rullas ut på alla marknader under de kommande veckorna. Det betyder att du kanske inte hittar uppdateringen på Play Store riktigt än om du läser det här i början på augusti 2019.

Om du inte redan har Google Fitness och vill prova kan du göra det kostnadsfritt. Appen är helt gratis att ladda ner och använda, om du inte räknar datadelningen till Google som en direkt kostnad givetvis.

Kan jag använda Google Fitness på datorn?

Nej, Google Fitness har visserligen fungerat i webbläsaren på datorn tidigare, men Google stängde ner sin desktopsajt den 19 mars 2019.

Tidigare var det möjligt att se den viktigaste rörelsedatan – som den senaste aktiviteten, dagliga steg, avstånd och personliga rekord – direkt i webbläsaren.

Anledningen till att desktopsajten togs bort är för att Googel vill fokusera på sina mobila appar istället.

All data finns givetvis kvar sen tidigare. Ingen information från användarna påverkades på något vis med borttagandet.

Är det enkelt att använda Google Fitness i mobilen?

Om du har turen att allt går smärtfritt med installation, inloggning på ditt Google-konto och koppling till smarta prylar och andra tjänster – så ja. Då är det enkelt.

Men det är knappast så för alla användare. Många klagar på att Google Fitness inte vill ansluta sig till normalt kompatibla tjänster och tredjepartsappar; det gör det omöjligt för Google Fit att hämta viktig aktivitetsdata.

Det har även varit problematiskt att logga in på Google-konton i Google Fitness. Vilket i princip gör appen omöjlig att använda. Och det problemet verkar uppstå slumpmässigt utan att någon specifik målgrupp påverkas.

När allt fungerar har du däremot en utmärkt fitness-app som har bra och lättanvända funktioner.