Stor uppdatering till Väder-appen i iOS 16

apple weather app weatherkit ios 16 beta 2022

Apple planerar att släppa en stor uppdatering till den inbyggda Väder-appen. Uppdateringen följer med iOS 16, iPadOS 16 och macOS 13 som kommer senare i höst. Och det är minst sagt många nyheter som är på gång.

Hittills har Väder-appen varit ganska avskalad och lite tråkig. Det har fått många att vända sig till andra alternativ, som utmärkta CARROT. Med den nya Väder-appen så blir det ändring på det. Rejält med ändringar.

Lästips: iOS 16 visar dina sparade WiFi-lösenord

Väder-appen får detaljerad väderinformation

Efter att Apple köpte rättigheterna till den tidigare konkurrerande väder-appen Dark Sky så har dennes funktioner sakta men säkert byggts in i Apples egna app. En del av dem låsta till marknader som USA och Kanada.

Nu skalar företaget upp hastigheten och lägger in mer avancerade funktioner för samtliga marknader. Bland annat kommer nya Väder-appen att ge mer detaljerad information om UV-strålning, temperaturer, vindförhållanden, luftfuktighet och lufttryck.

Apple har dessutom tagit fram ett nytt API som tredjepartsutvecklare kan använda. API:et heter ”WeatherKit” och det öppnar många av Väder-appens funktioner för appar som inte är utvecklade av Apple själva.

Lästips: macOS Ventura och iOS 16 kan installera uppdateringar utan omstart

WeatherKit öppnar för tredjepartsutvecklare

Det nya API:et är tillgängligt på följande plattformar för dig som använder Swift API:

  • iOS 16
  • iPadOS 16
  • macOS 13
  • tvOS 16
  • watchOS 9

Om du istället utvecklar appar för andra plattformar och ändå vill använda WeatherKit så finns kompatibilitet med REST API istället. WeatherKit drivs i grunden av Apples egna vädertjänst.

Bland annat kommer API:et gör det möjligt för utvecklare att hämta väderdata som 10-dagarsprognos för temperaturer, nederbörd, vind, UV-index och mycket mer.

API:et öppnar även för visning av nederbördsprognos, minut-för-minut samt varningar för extremt väder. Dock är dessa låsta till specifika marknader och vi räknar inte med att de kommer att finnas i Sverige.

Vill du läsa mer om WeatherKit så kan du göra det här.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.