macOS Ventura och iOS 16 kan installera uppdateringar utan omstart

apple iphone ios update unsplash szabo viktor
Foto: Szabo Viktor, Unsplash

En stor nyhet med kommande macOS 13 ”Ventura” och iOS 16 är att operativsystemen kan installera uppdateringar utan att datorn måste startas om.

Det gäller inte alla uppdateringar, utan bara de mindre som innehåller snabba buggfixar och säkerhetsfixar. Normalt är det uppdateringar en liten ökning av versionsnumret med .1, exempelvis från 10.0.0 till 10.0.1 och därefter 10.0.2.

Lästips: iOS 16 visar dina sparade WiFi-lösenord

Funktionen som gör att det hela fungerar heter ”Rapid Security Response” och den är inkluderad som en integrerad del i Ventura. Den kommer alltså inte att fungera med äldre macOS- och iOS-versioner

Skillnaden mot idag kommer att vara markant. Med macOS 12 / iOS 15 och tidigare så är det en segdragen process att installera uppdateringar, oavsett hur stora eller små de är. Ofta tar det lång tid att ladda ner uppdateringen, sen får man vänta 20-40 minuter på att installationen ska bli klar.

Med ”Rapid Security Response” sker allt i bakgrunden medan du använder datorn eller mobiltelefonen.

Eller, åtminstone för en del av uppdateringarna. Apple förbehåller sig rätten att kräva en omstart då och då när vissa specifika uppdateringar ska släppas. Allt går alltså inte att lösa medan enheten används aktivt, ofta på grund av att systemkritiska filer inte får användas när de får en ny version.

Lästips: Always-on-skärm i kommande iPhone 14 Pro

Vi är mycket tacksamma att Apple äntligen tar sig tiden att implementera en funktion som ”Rapid Security Response”. Den gör det enklare för Apple att vara reaktiva på så kallade zero-day-sårbarheter som kan tätas extremt snabbt och utan att användarna måste göra något aktivt själva.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.