Always-on-skärm i kommande iPhone 14 Pro

iOS 16

Det pratas om att kommande iPhone 14 Pro kan få ny skärmteknik som gör det möjligt att använda en always-on-skärm – mycket likt hur always-on-tekniken fungerar i dagens Apple Watch-modeller.

Någon information om funktion fick vi aldig på gårdagens WWDC 2022, men det betyder inte att vi går helt lottlösa ändå. Tidigare har Mark Gurman rapporterat att ett always-on-läge är på gång och nu har även 9to5mac hittat detaljer som bekräftar den uppgiften.

Lästips: iOS 16 visar dina sparade WiFi-lösenord

Vad sajten identifierat är en serie ramverk i iOS 16 som refererar till skärmtekniken. Ramverk som lägger grunden för hur always-on-tekniken ska fungera när iPhone 14 Pro och 14 Pro Max släpps senare under hösten.

För att använda always-on-skärmar så krävs att de kan visa en bild med ner till 1 Hz för att inte påverka batteriet negativt. Med dagens iPhone 13 Pro är skärmen begränsad till att visa mellan 10 Hz och 120 Hz, vilket alltså är för högt för att inte ge en negativ åverkan på batteritiden.

Fördelen med att ha en always-on-skärm är att man kan visa viktig information utan att skärmen måste tändas hela tiden. Bland annat går det att visa klockan, datum, aviseringar för samtal och sms, samt väder.

Lästips: Kolla på gratis film och serier med Pluto TV

Vår tanke om nyheten är att den är mycket trolig. Apple har redan en 1 Hz-skärm i Watch-serien och med alla befintliga uppgifter från koden till iOS så pekar allt just nu på att de dyrare iPhone-modellerna får en always-on-skärm. Det återstår att se hur bra den är och vad den faktiskt klarar – och hur batteritiden påverkas (om överhuvudtaget).

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.