Språket ändras i Windows 10 – så ändrar du tillbaka

microsoft windows 10 logo 2019

Arbetar eller spelar du i Windows 10 och märker helt plötsligt hur språket för tangentbordet ändras? Du klickade inte på något för att ändra språket, men ändå så byttes det som av sig själv. Vad hände egentligen?

Enkelt. Du trycket sannolikt på en tangentbordskombination som du inte visste fanns.

Lästips: Avastclear: Så avinstallerar du Avast i Windows 10 (5 enkla steg)

Så byter du språk på tangentbordet i Windows 10

vaxling inmatningssprak windows 10 2021

Det är busenkelt att byta vilket språk som används till tangentbordet när du skriver i Windows 10.

Det betyder också att det är enkelt att byta av misstag.

Om du märker att språket helt plötsligt ändras så har du sannolikt tryckt på Shift + Vänster Alt på tangentbordet samtidigt.

Det är ett snabbkommando för språkväxling i Windows 10. Du kan också ändra språk i aktivitetsfältet, nere till höger vid klockan och datumet.

Tangenten W öppnar Windows Ink Workspace / Whiteboard

Ett annat problem som dyker upp för många är att de råkar aktivera funktionen Tröga tangenter och Låstangenter i Windows.

Lästips: Stäng av hårdvaruaccelerering i Discord – minska belastningen på datorn

Du märker att du har aktiverat funktionen när tangenten W öppnar Whiteboard-funktionen i Windows, eller att tangenten E öppnar Den här datorn.

För att avaktivera trycker du Windows + Vänster Alt samtidigt.

Vill du ställa in hur funktionen fungerar öppnar du Hjälpmedelscenter i Kontrollpanelen. Kopiera och klistra in följande adressrad i ett fönster för att komma rätt direkt:

Kontrollpanelen\Hjälpmedel\Hjälpmedelscenter\Gör tangentbordet mer lättanvänt

Svårare än så är det inte. Lycka till!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.