Spotify storsatsar på ljudböcker

Spotify

Spotify meddelar att musik- och poddtjänsten breddar sitt utbud med ljudböcker. Daniel Ek, VD på Spotify, sade i ett uttalande till sina investerare att det finns en ”massiv potential” i ljudböcker och att han vill blir en direkt konkurrent till den nuvarande marknadsledaren Audible.

Det är inte fastställt exakt hur Spotify planerar att ge sig på Audible (som ägs av Amazon, samma företag som dominerar handeln med e-böcker via Kindle-plattformen). Det vi vet är att ljudböcker blir en integrerad del av Spotify-tjänsten och kommer till de 400 miljoner användarna under senare delen på 2022.

Spotify samarbetar med Netflix om soundtracks & spellistor

Redan idag har Spotify ljudböcker på sin plattform, men det är ett begränsat antal som är väl undangömda jämfört med musik och poddar. Efter Spotifys köp av ljudboksplattformen Findaway förra året så är de sannolikt att deras teknik blir den ledande lösningen för att integrerad ljudböcker på ett bättre sätt i utbudet.

Spotify och Daniel Ek lyfter fram Findaway Voices som ett exempel på hur de vill använda tekniken framöver för att erbjuda sitt innehåll. Findaway Voices gör det lättare för författare att hitta röstskådespelare som kan spela in deras böcker och göra dem tillgängliga på Spotify.

Findaway är ett sätt att automatisera processen åt författarna eftersom tekniken bakom sköter allt i bakgrunden, hela vägen fram till publiceringen på Spotifys plattform.

Det är inte klarlagt när Spotify planerar att öppna den nya ljudbokssatsningen för användarna. Inte heller vet vi när författarna kan börja använda Findaway. Det är inte heller känt vilka kostnader som gäller för de som vill använda sig av Spotifys distribution.

Fler använder Spotify – trots kontroversen med Joe Rogan

Det är tydligt att Spotify inte har några som helst planer på att sakta ner utvecklingen av sin distributionsplattform. Med 400+ miljoner befintliga användare (men bara 165+ miljoner betalande prenumeranter) finns enorm potential för författarna att nå ut till nya läsare. Fortfarande saknas en HiFi-lösning som Spotify inte har lyckats få på plats och tjänsten blöder fortfarande pengar, så det finns förbättringsmöjligheter utöver ljudbokslösningen.

Via Techradar

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.