Kodredigeraren Atom läggs ner – byt till Visual Studio Code

Atom macOS 2017

GitHub meddelar att populära kodredigeraren Atom läggs i en malpåse. Utvecklingen av appen har redan lagts på is och allt fokus flyttas nu till den konkurrerande appen Visual Studio Code istället.

Atom är appen som lade grunden för kritiserade ramverket Electron och samtidigt Visual Studio Code. Appen bygger på öppen källkod och har fått en mängd uppdateringar genom åren, både nya funktioner och säkerhetsfixar.

Nyhet till Evernote – skapa Uppgifter och håll koll på dina projekt

Men med en ständigt dalande användarskara så har Microsoft och GitHub valt att kasta ut Atom till fördel för Visual Studio Code. De kommer också att rikta sin fokus till den molnbaserade utvecklartjänsten GitHub Codespaces.

Det är åtminstone den officiella anledningen till varför Atom inte längre får existera hos GitHub och Microsoft.

Eftersom Atom är baserad på öppen källkod så hoppas vi att appen får leva kvar under någon annans paraply med åtminstone buggfixar och säkerhetsfixar. Det är dock oklart vem eller vilka som kan tänkas ta över ansvaret för appen, och om det ens är värt det.

I skrivande stund finns Atom fortfarande att ladda ner från officiella källor. Appen fungerar med Windows, macOS och Linux. Du hittar två nedladdningsplatser här under:

Den 15 december 2022 kommer GitHub-förrådet (repository) att stängas ner permanent.

Apple Notes / Anteckningar på Windows och Android – så gör du

Tacksamt nog så är Atom inte den enda kodredigeraren på marknaden. Det finns många riktigt bra alternativ att välja på, inte minst Microsoft egna Visual Studio Code.

Andra bra förslag är hyllade Sublime Text, trotjänaren och klassikern Notepad++. Det finns också tungviktare som VIM och Emacs som dock kräver lite extra av dig som användare. Kate är ett annat bra alternativ.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.