Sony: Vi kommer inte att överge Playstation 4

Playstation 5

Sony lovar att Playstation 4-serien får många bra spel de kommande åren. Det finns inga planer på att överge de äldre spelkonsolerna den kommande tiden – även med Playstation 5 på marknaden.


I en intervju med Edge Magazine säger Jim Ryan, ansvarig för Sony Interactive Entertainment, att användare av Playstation 4 inte har något att frukta av framtiden.

Där övergången från Playstation 3 till 4 var något abrupt och betydde slutet för den tidigare spelkonsolen så kommer övergången till Playstation 5 vara mycket snällare.

Vi känner ett ansvar mot den mycket store communityn, och att det finns en möjlighet att fortsätta skapa utmärkta PS4-spel så länge det finns ett behov.

Jim Ryan säger också att även om Playstation 4 kommer att underhållas mycket längre än Playstation 3 så kommer fokus att flyttas mer och mer mot nya generationens spelkonsoler.

Lästips: Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?


Redan vid lanseringen av Playstation 5 introducerades flera spel som bara fungerar på nya spelkonsolen. Det betyder att övergången startade redan från första dagen.

PS4-spel kan köras problemfritt på Playstation 5

Det finns en mycket god anledning till varför Sony inte vill stänga ute förra generationens PS-modeller. Det är nämligen den näst bäst säljande spelkonsolen från Sony med 113 miljoner exemplar på marknaden.

Det kan jämföras med Playstation 2 som passerade hela 155 miljoner exemplar och Playstation 3 med 87 miljoner exemplar. Första Playstation-modellen stannade på 102 miljoner.

Dessutom har Playstation 5 bakåtkompatibilitet som göra att alla utom ett fåtal speltitlar för Playstation 4 kan köras på nya modellen. Och dessutom med små till stora förbättringar via ett boost-läge.

Vi kommer att se en snabb utveckling där många spelföretag lägger större vikt vid optimeringar till Playstation 5 snarare än att göra så att Playstation 4 fungerar så bra som möjligt. Vi har redan sett det med Cyberpunk 2077 (som är ett extremt fall). Frågan är – vilket blir nästa?