Sonos S2: Nya plattformen till Sonos högtalare är här

sonos logo

Sonos S2 är en helt ny, förbättrad plattform för tillverkarens högtalare. Med Sonos S2 följer stöd för högupplöst ljud och optimeringar kring användarvänligheten – men också ett kontroversiellt beslut som lär göra många Sonos-användare arga.


Sonos S2 är en plattform för nyare Sonos-prylar som ska ta dem in i framtiden. En plattform som kommer att lämna en rad äldre Sonos-enheter i kylan och i praktiken låsa ute dem från alla nyare enheter med S2.

Enligt Sonos ska S2-plattformen introduceras gradvis från juni månad, och det tillsammans med en ny Sonos-kontrollapp.

Tack vare den förbättrade plattformen ska vi äntligen få stöd för högupplöst ljud – upp från 16-bit/48kHz som stöds idag. Dessutom har bandbredden ökat vilket så klart bäddar för att mer ljuddata kan skickas i framtiden.

En annan förbättring är att Sonos introducerar en grupp-funktion som gör att användarna kan skapa samlingar med flera högtalare från tillverkaren. Du kan sedan styra alla grupperade högtalare samtidigt från samma app.


Lästips: Google Assistant fungerar på svenska med Sonos-högtalare

Fördelen här är att du kan ha flera Sonos-högtalare i exempelvis köket, vardagsrummet och sovrummet, men bara styra precis där jag befinner mig. Eller varför inte kontrollera bara hemmabiosystemet?

Alla som köper en ny Sonos-produkt i maj och senare får automatiskt nya plattformen.

sonos connect amp eol
Sonos Connect: Amp får INTE nya plattformen

Äldre prylar som stöds av Sonos S2 får en uppdatering som automatiskt ger dem plattformen från juni månad. De prylar som inte stöder Sonos S2 får alltså inga fördelar, och det är följande modeller som omfattas:

  • Sonos Bridge
  • Sonos Connect
  • Sonos Connect: Amp
  • Sonos CR200 fjärrkontroll
  • Sonos Play:5 (första generationen)
  • Sonos Zone Player ZP80, ZP90, ZP100 och ZP 120

De Sonos-användare som har både gamla och nya plattformen på sina prylar uppmanas att antingen 1) dela upp högtalarna eller 2) använda Sonos uppbytesprogram för att ersätta de äldsta i listan.

Och för dig som undrar – Sonos kommer att uppdatera mjukvaran i prylar som inte har S2-plattformen. Doch bara med buggfixar och inga nya funktioner eller dylikt.