Allmänt

Sonos slutar uppdatera gamla prylar med ny mjukvara

Sonos slutar uppdatera mjukvaran i flera av sina äldre produkter. Den kända tillverkan bekräftar att en rad högtalare påverkas, bland annat original-modellen av Sonos Play: 5. Här är hela listan och hur det påverkar dig.

Vad har hänt?

Sonos säger att företaget slutar uppdatera mjukvaran i flera av sina produkter i maj 2020 och lägger samtidigt ner sitt officiella stöd för dem. Det gör att användarna inte får nya funktioner och inte kan gå till Sonos om de behöver hjälp med de berörda produkterna. På engelska säger man att produkterna fått statusen EOL, vilket betyder är End Of Life.

Vilka Sonos-produkter omfattas?

Sonos Connect Amp
  • Sonos Play: 5 (2010)
  • Connect
  • Connect Amp
  • Zone Player
  • CR200
  • Bridge

Vad händer när Sonos slutar uppdatera produkterna?

Initialt kommer du inte att märka någon skillnad alls.

I princip bör alla prylarna som omfattas fungerar precis som tidigare, åtminstone till en början. I takt med att tiden går och eventuella andra Sonos-prylar får uppdateringar kan det bli kompatibilitetsproblem, men det är inget du behöver tänka på den första tiden.

Sonos har sagt att även om de ovan nämnda produkterna har nått EOL och inte får regelbundna uppdateringar så kommer företaget att underhålla med buggfixar (dock inte aktivt och regelbundet).

En liten varning om att ha gamla och nya Sonos-prylar i samma system i hemmet. Det finns en risk att dina nya enheter inte får uppdateringar bara för att de gamla finns i samma system; lösningen är att bryta upp det hela i två system, vilket kanske inte låter som en önskvärd sak att göra.

Jag har Sonos-prylar som omfattas – bör jag köpa nya prylar?

Det finns ingen anledning att springa till affären just nu om du är nöjd med vad du har.

Givetvis finns stora fördelar med att ersätta så gamla prylar som från 2010 med nyare modeller, men också ekonomiska nackdelar. Sonos prylar är knappast billiga.

Sonos har ett kontroversiellt uppgraderingsprogram kallat “Trade Up” som du kan använda om du vill spara lite pengar på att uppgradera dig.

Sonos Trade Up ger dig 30 procents rabatt på utvalda produkter om du återvinner dina gamla Sonos-prylar. Genom att aktivera ett speciellt återvinningsläge i de berörda prylarna görs de effektivt oanvändbara för andra så att du kan lämna in dem på en återvinningsstation. Du får rabatten och nya prylar som tack.

När du aktiverat återvinningsläget tar det 21 dagar för prylen att bli oanvändbar, och du kan ångra dig undet tiden. Efter 21 dagar låser mjukvaran Sonos-prylen och du får din 30-procentiga rabatt.

Läs mer om Sonos Trade Up här.

Taggar

En kommentar

  1. Yepp svinkasst fick igår ett mail om att återvinna mina enheter för att få 30% av priset på ett par nya Play5 (kostnad 12.000) tillgodo för att köpa nya annars skall mina enheter snart sluta fungera säger dom..
    Känns som ett hot :(

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close