Snart kan du ominstallera Windows 10 via molnet

Microsoft Windows 10 Logo

Snart blir det enklare att ominstallera Windows 10. Microsoft det nämligen möjligt för användarna att hitta, ladda ner och installera en fräsch kopia av Windows 10 direkt via molnet.

Om du någon gång har ominstallerat macOS på en Mac-dator så vet du hur smidigt det kan vara. Datorn laddarn ner den senaste versionen via internet och ser till att du alltid får ny, fräsch mjukvara oavsett hur ofta du ominstallerar.

Har du däremot en dator med Windows 10 så är det en helt annan historia. Du måste antingen använda tillverkarens gamla Windows-version som finns på återställningspartitionen, använda en gammal Windows 10-version från skiva/USB-minne eller ladda ner en ny installationsskiva manuellt.

Kanske inte det jobbigaste man kan göra i livet, men det är knappast lika smidigt i Windows 10 som med macOS – åtminstone just i skrivande stund.

Smidigare installation av Windows 10 via molnet

Microsoft kommer att inkludera en ny installationsmetod med nya version av Windows 10. Den använder molnet för att ladda ner och installera den senaste versionen av operativsystemet så att du aldrig använder gammal mjukvara.

Så länge du har en internetuppkoppling kan Windows 10 ladda ner en ny installationsfil.

När du använder den här metoden kommer Windows 10-installationen att radera alla dina filer och inställningar. Microsoft är tydliga med att man alltid ska säkerhetskopiera sina filer så att inget går förlorat i installationen.

Om du aldrig har använt molnlagringstjänster tidigare så är det ett ypperligt tillfälle att prova innan du kör en ominstallation av Windows 10.

Finns redan till Microsoft Surface-serien

surface-pro-4-refresh-front
Fungerar redan med Microsoft Surface-serien.

Om du har en dator ur Microsoft Surface-serien kanske det här inte känns som någon nyhet.

Microsoft har liknande funktionalitet i sina Surface-datorer sedan en tid tillbaka. Den kallas ”Återställ från molnet” och är i princip en nerladdning via internet för ominstallation av Windows 10.

Att samma funktion hamnar i Windows 10 har sannolikt med kommande Windows Lite och Windows Core OS (WCOS) att göra.

Microsoft har arbetat på en enklare variant av Windows 10 som påminner mer om Chrome OS än fullstora Windows 10. Nya varianten väntas komma någon gång under 2019 med fullt stöd för OEM-tillverkare och deras drivrutiner.

Räkna med en långsam utrullning av nya varianten för att Microsoft ska kunna inkludera alla drivrutiner och inställningar som behövs för de hundratals miljoner datorer och IoT-enheter som finns idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.