Facebook tränar AI med Minecraft

facebook-logo-square

Facebook satsar hårt på artificiell intelligens och ett sätt att träna sin AI är med spelet Minecraft. Målet? Att skapa en smartare, bättre assistent som hjälper användarna med dagliga uppgifter.


  • Minecraft ger AI:n en stor, öppen och fri värld att experimentera med
  • Facebook kan potentiellt använda sin AI till att återintroducera assistenten M
  • Träningen pågår på privata Minecraft-servrar internt hos Facebook
  • Lästips: Minecraft får raytracing-stöd med Nvidia RTX-grafikkort

AI används på det mest osannolika ställen i våra liv, och i många fall vet vi inte om att det existerar.

Många av de stora företagen använder artificiell intelligens och maskininlärning för att göra sina produkter och tjänster smartare. Google, Apple, Micrsoft och Facebook gör det regelbundet.

Har du någonsin tagit dig förbi en säkerhetsruta där du ska välja alla bilder med bilar? Då har du omedvetet hjälpt Google att träna sin AI att känna igen bilar i bilder.

En plats där AI kanske inte har känts helt själv klar är Minecraft. Men det är en perfekt plats för programkod att bli smartare och lära sig nya saker. Åtminstone om vi ska tro Facebook.


Varför tränar Facebook sin AI i Minecraft?

minecraft landskap 2019

Facebook tränar sin artificiell intelligens, eller bara kort AI, i Minecraft för en väldigt enkel anledning.

Minecraft erbjuder en tämligen simplistisk sandlådemiljö där generell AI kan tränas releativt enkelt.

I grunden är Minecraft väldigt enkelt att komma igång med som spel, men tittar man lite djupare går det att göra extremt komplexa konstruktioner. Från skalenliga modeller av katedraler till fungerande (om än väldigt begränsade) processorer.

Spelet ger AI:n en öppen värld att experimentera fritt med. Det kreativa läget i Minecraft ger ändlöst med block och möjligheter för en AI att använda, vilket Facebook drar nytta av.

Målet är att använda privata servrar inom Facebook för att skapa en artificiell intelligens som kan hjälpa människor med deras vardag.

Ett första steg är att nyttja Minecraft för att lösa problem med naturligt språk och att lära sig från dialoger. Läs mer om det här.

Träningen har pågått i flera år och lär fortsätta ett bra tag till.

Kan användas för att Facebook-assistenten M

Kommer du ihåg den digitala assistenten M som Facebook släppte under 2015? Du är knappast ensam om du inte gör det.

M var en digital assistent som med AI-teknik skulle hjälpa användarna i Messenger-appen med att bland annat svara på frågor.

Exempelvis kunde användarna fråga M om råd kring resmål och skapa automatiska uppgifter kring detta. Problemet? Det krävdes stora manuella åtgärder inom Facebook och få användare såg någon nytta i att använda assistenten överhuvudtaget.

Med bara få användare kunde inte M dra nytta av sin AI-teknik för att bli smartare. Det var i sin tur en bidragande orsak till att Facebook stängde ner M bara 2,5 år efter lanseringen.

Med AI-teknik och Minecraft är det tänkbart att M kan återfå nytt liv i Messenger med tillräckligt mycket träning. Huruvida det sker återstår att se, men det är inte en helt osannolik tanke.