Snart spelar videor automatiskt i Google Play Store

google play store android new 2019

Google Play Store kommer att börja spela inbäddade videor automatiskt. Det betyder att du kommer att få stå ut med rörlig bild och ljud utan att ha bett om det – och kritiken mot tilltaget är minst sagt stor.


Enligt Google handlar förändringen kring videouppspelning om att ge fler användare möjligheten att snabbt hitta bra innehåll på Play Store.

Genom att använda rörligt material kan utvecklarna dra till sig användarnas uppmärksamhet och snabbare attrahera till klick och installation.

I teorin kanske det låter bra och trevligt, men i praktiken är det knappast något vi ser fram emot.

Det finns en bra anledning till varför många webbläsare har funktioner för att stoppa autospelande videor. Och som gör att man snabbt kan tysta flikar som låter.


Kortsiktigt kanske Google kan driva fler klicka och få användarna att installera mer innehåll snabbare, men i längden lär företaget istället skapa en växande irriatation kring funktionen.

Google Play Store kan stämplas som bloatware

Frågan är också hur Google har tänkt sig att automatiskt spelande videor ska användas när mobiltelefoner och surfplattor inte har WiFi. Är det meningen att klick och nerladdningar ska öka på användarnas bekostnad i användning av surfdata?

Det finns också en risk att Google Play Store får stämpeln som bloatware.

Bloatware är ett skällsord för mjukvara som är onödigt funktionsrikt och uppblåst i storlek utan att allt extra kommer användarna till gagn.

Tacksamt nog så är inte allt illa med videor på Google Play Store. De får exempelvis inte visa reklam och inte heller ha en åldersgräns, så det är alltid en lättnad.

Läs mer om vilka krav det finns på videorna i Google Play Store här.