Skicka pengar med PayPal och Skype direkt i mobiltelefonen

Skype Logo

Tidigare i juni presenterades en helt omdesignad applikation för Skype till Android och iOS. Mottagandet blev minst sagt blandat med både hyllningar och kritiska röster för det nya gränssnittet. Men design var inte allt som Microsoft hade i åtanke när applikationen gjorde som.

Arbetet lade grunden för att kunna implementera stöd för tredjepartstjänster, redan vid lanseringen demonstrerades YouTube och Giphy som fungerade från dag ett med nya versionen. Och nu kommer även stöd för betalningar via PayPal.

Från den 2 augusti är det möjligt att skicka pengar till PayPal-anslutna användare med Skype på Android och iOS. Detta via ett tillägg som finns i applikationen och som i skrivande stund fungerar i 22 länder runt om i Europa och nordamerika. Tyvärr finns Sverige inte med i listan från start.

De länder som fungerar är istället följande: Österrike, Belgien, Kanada, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, San Marino, Slovakien, Slovenien, Spanien, USA, Storbritannien.

Eftersom Finland finns med i listan håller vi tummarna för att Sverige och våra nordiska grannländer också vår vara med inom en snar framtid. För att det hela ska fungera måste Skype-appen vara uppdaterad till senaste versionen, användas i något av länderna som omfattas av stödet och givetvis ha ett konto hos PayPal.


Microsoft släpper Skype Light — supersnabb Android-app för Skype


Väl så långt är det bara att använda sökfunktionen i Skype och välja alternativet ”Skicka pengar”. Första gången måste man länka ihop Skype- och PayPal-kontot vilket bara tar någon minut. Därefter kan man snabbt skicka till familj och vänner; de som vill ha funktionen till sitt företag får snällt använda andra lösningar då det inte är möjligt idag.

Den som har lite koll på Skype och PayPal kanske minns att de båda företagen började erbjuda möjligheten att skicka pengar på det här sättet via desktop-appen redan 2007. Mycket har hänt sedan dess och det dröjde hela tio år innan samma funktionalitet nu finns i våra mobiltelefoner.

Och Skype är inte enda aktören som vill erbjuda möjlighet att hantera betalningar via sociala applikationer. Även WhatsApp arbetar med en liknande funktion tänkt att lanseras i Indien och Amazon kan vara på gång med en egen meddelandetjänst som också har möjlighet att snabbt skicka pengar till andra användare.

Kan du tänka dig att skicka pengar till familj och vänner via Skype? Eller kanske föredrar du Swish och banköverföring? Skriv en rad och berätta vad du tycker och använder idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.