Nya säkerhetsfunktioner i Minecraft ska skydda spelarna

Minecraft

Microsoft vill att du ska känna dig säker som spelare i Minecraft och därför introducerar företaget en mängd förbättringar som ger dig kontroll över vilka som kan prata med dig i spelet.

Nyheterna introduceras i kommande ”Better Together”-uppdateringen och är troligtvis också ett sätt att försöka blidka Sony som hittills vägrat öppna upp sina konsoler för samspel i Minecraft.


Den kanske största nyheten i sammanhanget är att alla som spelar Minecraft med Better Together-uppdateringen måste logga in på ett Xbox Live-konto. Det gör det möjligt för Microsoft att bättre kontrollera vem som har tillgång och även blockera de som inte sköter sig i spelet.

Samtidigt får du som spelare större möjligheter att göra globala inställningar för din integritet i Minecraft. Inställningar som fungerar på alla plattformar som använder nya Minecraft och som gör det lättare att kontrollera vem som kan prata med dig och som vilka som måste rapporteras till Microsoft.

Det har tidigare pratats från Microsofts håll att extrema situationer potentiellt kan leda till permanent utestängning från Xbox Live, men det återstår att se om företaget tänker genomföra ett sådant beslut i framtiden. Om inte annat är det ett tydligt sätt att locka Sony till att öppna upp sina Playstation-konsoler för att köra Minecraft med andra spelare på exempelvis Windows 10 och Xbox.

Sony har länge haft en tydlig hållning där de till varje pris vill skydda sina spelare mot faror på internet. Och om Minecraft till Playstation går att köra med spelare på andra plattformar är risken att den japanska speljätten tappar den kontroll de anser sig behöva. Förhoppningsvis kan Microsofts nya säkerhetsfunktioner hjälpa Sony till att släppa lite på sin hållning — det skulle alla spelare världen över vinna på i längden.

Vidare har Microsoft gått ut med att de nya säkerhetsfunktionerna kommer att vara avstängda som standard för alla över 13 års ålder. Detta då en lägre ålder kräver en förälders tillåtelse innan barnet ens kan skapa ett Xbox Live-konto.

Microsoft har även gått ut med praktiska tips på hur man håller sig säker i Minecraft tillsammans med andra. Som att aldrig dela sitt lösenord eller personlig information med andra spelare. Dessutom vill företaget ytterligare förtydliga att det aldrig går att skaffa gratis Minecraft Coins eller annat på marknadsplatsen för spelet. Alla försök till att locka med sådant är troligtvis försök till att bluffa andra.

Har du tips och förslag till Microsoft om hur Minecraft kan förbättras, inte minst ur säkerhetssynpunkt, kan du berätta för dem via den officiella feedbacksidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.