Huawei kan snart sälja fler telefoner än Apple

Huawei P10 Gold

Det går riktigt bra för mobiltillverkaren Huawei. Så bra att företaget snart kan sälja fler mobiltelefoner än Apple som är marknadens andra största tillverkare idag; sett till antalet sålda enheter.


Analytikerfirman Canalys and Strategy Analytics har gjort nya beräkningar som säger att Huawei kan vara så lite som tre miljoner mobiltelefoner bakom Apple. En försvinnande liten mängd i sammanhanget och räknat på försäljningen under andra kvartalet 2016 jämfört med samma period 2017.

Enligt statistiken har Huawei sålt 38 miljoner enheter under andra kvartalet 2017 vilket är en stor ökning med 20 procent för tillverkaren. Siffran bekräftas av Strategy Analytics som berättar nästan identiska resultat.

Apple har i sin tur sålt 41 miljoner mobiltelefoner under samma period, vilket är nära hälften av vad sydkoreanska Samsung har sålt, vilket är kring 79.5 miljoner enheter. För Samsung är det en liten ökning med 1.9 miljoner jämfört med samma period förra året.

Huawei alltså bibehållit en stabil tredjeplats precis som förra året, men med en ökning av marknadsandelarna. Från fjolårets nio procent till årets elva procent.


Med en fantastisk försäljning i de asiatiska länderna såväl som europeiska och i Afrika har Huawei tydligt markerat sin ställning mot konkurrenterna. Inte minst med utmärkta mobiltelefonerna P9, nyare P10 och flaggskeppsmodellen Mate 9 som alla hyllats av recensenterna.

Och vi kan inte annat än sälla oss till skaran som lovprisar Huawei för deras produkter. Visst gjorde de en rejäl tabbe med att dröja inför lanseringen av Wear 2.0 till smartklockan Watch, och efterföljaren Watch 2 blev aldrig någon större succé. Men på mobilsidan går det betydligt bättre. De P-, Honor- och Mate-serierna är alla ruskigt bra.

Hur väl Huawei står sig när Apple släpper iPhone 8, iPhone 7s och iPhone 7s Plus senare i höst återstår dock att se. Med alla sannolikhet kommer intresset att ligga starkt till Apples fördel, men om Huawei kan hålla undan och befästa sin position med nästa stora lansering – då kan Apple tvingas se sig ordentligt omsprungna.