Skärmskydd på min iPhone 12 – behöver jag ett skärmskydd?

apple iphone 12 2020

Skärmskydd är en enkel och billig försäkring som gör att risken för skador på din mobiltelefonens skärm minskar. Med iPhone 12 har Apple inkluderat ett extra bra, inbyggt skydd som ska minska risken för skador, men är det tillräckligt?


Det enkla svaret är: Ja, du bör har ett extra skydd på din telefon.

När du plockar upp din iPhone 12 ur lådan första gången rekommenderar vi att du omedelbart monterar ett skärmskydd av glas ovanpå skärmen.

Det finns flera anledningar till varför vi gör den rekommendationen. Den mest uppenbara är att oavsett vad Apple vill få oss att tro om skärmens reptålighet så är den inte oövervinnerligt bra. Du kommer att repa din skärm om du inte har ett skärmskydd ovanpå.

iPhone 12 skyddas av Ceramic Shield på skärmen

Med iPhone 12 introducerar Apple ett nytt, förbättrat skydd som ersätter gamla Gorilla Glass från Corning. Det nya skyddet – framtaget med Corning – heter Ceramic Shield. Och det ska minska risken med skador upp till 4x jämfört med skyddet till iPhone 11.


Men det betyder inte att skärmen är osårbar, och att byta skärmskydd för några hundralappar är mycket billigare än att 1) köpa Apples försäkring eller 2) byta skärmen och betala en avgift till försäkringsbolaget.

Om du inte vill montera ett skärmskydd själv kan Apple göra det åt dig, om du har tillgång till en Apple Butik i närheten.

Andra elektronikbutiker som MediaMarkt och Elgiganten har också en tjänst som hjälper dig när det behövs. Du får ett garanterat bra resultat och slipper krångla med luftbubblor och kantmatchning själv. Tänk på att Apples montering är kostnadsfri medan de andra tar ut en kostnad.

invisible shield glass elite plus 2020 61inch iphone 12

Så väljer du rätt skärmskydd till iPhone 12

  • Undvik att köpa de billigaste skräpskydden
  • Välj ett formanpassat skydd för din telefon
  • Använd ett skärmskydd av glas istället för plast
  • Välj ett skärmskydd med garanti

Tänk på att även köpa till ett bra skal som skyddar alla sidorna där skärmskyddet inte kommer åt att täcka. Det minskar risken för repor och stötskador ytterligare.

Tips på bra skärmskydd