Apple HomePod får stöd för Dolby Atmos med Apple TV 4K

Apple HomePod

Apple HomePod får stöd för Dolby Atmos om du ansluter den till en Apple TV 4K. Förutom det kommer HomePod att kunna spela 5.1- och 7.1-kanalers surroundljud när du kollar på film.


Det nya stödet fungerar bäst om du har två HomePod som är parkopplade med varandra. Men det driver så klart upp priset, från ungefär 3 600 kronor till 7 200 kronor.

För att kunna använda din HomePod som surroundhögtalare måste du använda tvOS 14.2 i din Apple TV 4K.

Samtidigt med tvOS 14.2 kommer stöd för att ställa in din HomePod som standardhögtalare. Tidigare var användarna tvungna att välja högtalaren varje gång den ska användas med Apple TV-modellerna, men tvOS 14.2 råder bot på det problemet.

Notera att surroundljudet med Dolby Atmos, 7.1- och 5.1-ljud givetvis är simulerat eftersom varken en eller två högtalare kan ge en äkta surroundkänsla.


Vad HomePod gör är att använda sina rumsidentifierande egenskaper för att simulera surroundljudet genom att studsa olika ljud mot föremål i rummet med olika ljudstyrka. På så vis får du känslan av att ljud kommer från olika håll.

apple homepod homepod mini difference 2020

Nämnvärt är att surroundstödet inte kommer till HomePod Mini, den nya smarthögtalaren som Apple presenterade den 13 oktober på iPhone 12-eventet.

Anledningen till att HomePod Mini inte fungerar är att högtalaren inte stöder den rumsliga identifieringen som Apple kallar ”spatial awareness”. HomePod Mini har inte heller stöd för ”beam-forming”, en teknik som används för att rikta ljudet mot specifika mål.

Med det sagt kan HomePod Mini fortfarande användas med Apple TV 4K via AirPlay 2. Både ensam, parkopplad i stereoläge och i multirum-konfiguration med tre eller fler enheter.