Skärmen spricker på Apples nya Macbook-modeller – stäms av användare

apple macbook air m1 2020

Apple har stora problem med M1-bestyckade Macbook-modeller. Skärmarna spricker – och nu stäms företaget av arga användare som fått nog av problemet.

Stämningsansökan gäller 13-tums Macbook Pro och Macbook Air, båda med M1-processorn från Apple. Och därmed de senaste produkterna i kategorin.

Läs mer: Problem med skärmar och Apples datorer med M1-processorn

Enligt stämningen har datorerna en defekt som komprometerar skärmen. Bland problemen som nämns finns döda områden, sprickor och grå eller svarta linjer över skärmen.

Skärmen går främst sönder när datorn är stängd och oanvänd. Det betyder att användaren bara märker av problemet när locket öppnas och datorn ska användas igen.

Går sönder när användarna justerar vinkeln på skärmen

Det finns även användare som drabbats av problem när de justerar vinkeln på skärmen, vilket absolut inte borde ske om datorn används på ett normalt, säkert sätt.

“I bought a MacBook Air M1 6 months ago and the screen cracked for no apparent reason. I left my computer on the top of my desk during the night and the next day I opened it the screen had 2 small cracks on the right which damaged the functioning of the screen. I contacted an authorized Apple center which told me Apple warranty would not cover it as it is a contact point crack….”

Kommentar framlyft på sajten MakeUseOf

Och tungviktaren i stämningen är att Apple påstås ha ”dolt, medvetet inte berättat om eller på annat vis varit delaktig i missvisande marknadsföring gällande defekten”.

Läs mer: Apple Watch SE överhettar – brännmärken på skärmen

Det här är inte första gången som Apple dras till domstol på grund av problem med prylarna de utvecklar och säljer. Och det ska bli mycket spännande att se hur företaget svarar på kritiken.

Det är inte fastställt vad som gör att skärmarna går sönder. Därför vet vi inte om det är problem med värmeutveckling, strukturella brister eller annat som krånglar. Vi hoppas Apple är beredda att kommentera saken med faktiska uppgifter och inte bara ett klassiskt ”det är inte vi som är felet utan användarna”.

Hela domstolsdokumentet hittar du här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.