Skapa säkra lösenord direkt i Microsoft Edge

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft har uppdaterat webbläsaren Edge till version 88. Med det inkluderades en så kallad lösenordsgenerator så att du alltid har tillgång till nya, slumpmässiga lösenord.


Fördelen är att du inte behöver använda en tredjepartssida eller lösenordshanterare för att skapa komplicerade och säkra lösenord. Allt som behövs är Edge, och att du synkroniserar dina inloggningsuppgifter direkt i webbläsaren.

Lästips: Microsoft Edge kan frysa tabbar – sparar resurser & ökar batteritiden

Microsoft är faktiskt lite långsamma på den här punkten. Google Chrome och Apple Safari har samma funktionalitet sedan länge. Men nu är det äntligen dags för Edge att klara samma sak – med vissa förbehåll.

Lösenordsgeneratorn fungerar i skrivande stund bara i Edge på Windows. Så macOS-användare faller tyvärr i skuggan, åtminstone för stunden.


windows microsoft edge losenords generator gif
Bild: Microsoft

Och du har bara tillgång till funktionen om du aktiverat synkronisering i webbläsaren. Vill du köra kontolöst och utan inloggning så kan du glömma lösenordsgeneratorn. Då får du skaffa en tredjepartslösning istället.

Lästips: Kan inte avinstallera Microsoft Edge i Windows 10 – här är varför

En annan trevlig detalj som funnits ett tag i Edge är en lösenordsövervakare.

Den analyserar dina lösenord som sparats i webbläsaren och kollar om de finns läckta på internet. Om ett lösenord är komprometerat får du en avisering om det så att du kan byta snabbt.

Slutligen har Microsoft Edge fått stöd för dns-över-https. Det betyder att domänuppslagningar äntligen är krypterade, vilket ger lite extra säkerhet. Den här funktionen gäller för både Windows- och macOS-versionen.